„Bucovina de lângă noi” – o invitaţie la lectură (II)

În cel de al doilea volum al lucrării Bucovina de lângă noi. Viaţa ştiinţifică, literară şi artistică sunt reunite materiale din perioada 2008–2018 într-o ofertă cuprinzând şapte capitole: I. Autori bucovineni; II. Oameni şi cărţi; III. Lucrări fundamentale; IV. Periodice bucovinene; V. Evocări; VI. Aniversări; VII. Memoria documentelor. La fel ca primul volum, acesta nu epuizează lista lucrărilor elaborate şi publicate de autor în diverse periodice (ştiinţifice, de cultură, buletine informative; anuare, semestriale, mensuale, săptămânale, cotidiane) din această perioadă. Unele dintre acestea, precum recenzia, continuă să ilustreze evoluţia unei specii a publicisticii noastre ştiinţifice, adeverind justeţea aprecierilor referitoare la „şcoala de la «Analele Bucovinei»” şi la menirea Institutului „Bucovina” al Academiei Române în viaţa unei provincii istorice nedreptăţite de istorie. O menţiune aparte ar trebui făcută pentru studiul introductiv: Bucovina în universul toponimiei central-europene, după ştiinţa noastră, cea dintâi cercetare ştiinţifică de acest fel efectuată până acum la noi.

O Bibliografie amplă, un rezumat în limba engleză şi un album: Bucovina de lângă noi: oameni, locuri şi înfăptuiri, întregesc cuprinsul ofertant al lucrării. Acest album apare, aici, la împlinirea a 150 de ani de la emiterea primei cărţi poştale din lume, eveniment petrecut la 1 octombrie 1869, când Oficiul Poştal Austriac imprimă Korespondenz Karte, valorificând sugestia dr. Heinrich von Stephan, susţinută la Conferinţa de la Karlsruhe, din 30 noiembrie 1865 (Postblatt) şi propunerea lui Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia Militară din Viena, din 26 ianuarie 1869, care propun introducerea unui nou tip de corespondenţă poştală, destinat pentru comunicarea în formă deschisă. Totodată, acesta ilustrează o preocupare a autorului de peste un deceniu, materializată în alte câteva albume, între care unele au fost postate pe site-ul instituţiei academice de la Rădăuţi, iar altele, publicate parţial: Bucovina istorică. Locuri, oameni, înfăptuiri (2009), Fotografi şi studiouri fotografice din Bucovina de altădată (2013), Bucovina de altădată. Chipuri şi locuri (2014), Bucovina şi bucovinenii în imagini de epocă. Oameni şi locuri (2017).

În finalul cărţii găsim un interesant documentar: Un cercetător dedicat, cu statornică iubire, Bucovinei, cuprinzând un curriculum vitae şi repere istorico-literare ale autorului.

În aceste două volume, Vasile I. Schipor se dovedeşte a fi un excelent exeget, confirmând pe deplin şi susţinerea lui Al. Philippide că „o recenzie bună valorează cât un studiu amplu”.

Două lucrări, semnate de pictorul bucovinean de origine germană F. X. Knapp (1809–1883) şi reproduse pe coperte, ilustrează cercetarea programatică a Bucovinei istorice, în întregul său, aşa cum s-a desfăşurat aceasta, timp de 25 de ani, în cadrul grupării ştiinţifice de la „Analele Bucovinei” – căreia autorul i-a dedicat, ca secretar de redacţie şi secretar ştiinţific onorific, un sfert de secol din viaţa şi activitatea sa creatoare –, publicaţie patronată de Academia Română: Văzuta Cernăuţilor şi Suceava, odinioară capitala Moldovei, acuarele din albumul realizat în 1857 la Cernăuţi şi litografiat apoi în capitala Monarhiei Austro-Ungare: Illustrierte Bukowina. Bucovina ilustrată (1874).

„Istoria acestui colţ de ţară şi de lume, în general, şi destinul Bucovinei istorice, în particular – scrie Vasile I. Schipor –, reprezintă o fascinantă şi pilduitoare lecţie de istorie naţională şi de istorie a umanităţii, deopotrivă. […] Bogata experienţă europeană a bucovinenilor, dar şi dramatica lor experienţă de viaţă din veacul trecut (emigrările repetate, traumele celor două sângeroase conflicte mondiale, deportările în masă, refugiul, închisorile comuniste) reprezintă, de asemenea, o tulburătoare lecţie de istorie contemporană, îndemnând generaţiile de astăzi la cunoaştere continuă, pentru a menţine vie memoria tragediei părinţilor şi „însănătoşirea reflecţiei morale” în spaţiul nostru public”.

La împlinirea a 80 de ani de la invazia sovietică din 1940, cartea profesorului bucovinean este o invitaţie la lectură continuă, într-o necesară pedagogie a memoriei, pe tema istoriei, dar şi a destinului nostru sfâşiat aici, mereu, sub „cumplite vremi”: „În lucrarea anevoioasă de reconstruire a unei societăţi deschise, patrimoniul comun al oamenilor din Bucovina istorică oferă repere trainice pentru recâştigarea unor valori şi sentimente înalte, atât de ultragiate şi aici, timp de peste o jumătate de veac: respectul pentru lege, toleranţa, onoarea, demnitatea, încrederea în sine şi în celălalt, loialitatea, egalitatea de şanse în competiţia deschisă tuturor, bucuria comunicării alese în câmpul culturilor în dialog, dragostea de a munci temeinic şi de a trăi în bună rânduială, dăruirea generoasă în spaţiul binelui public” (I, p. 11).

O ilustrată franceză de epocă, pe care o reproducem, ne reaminteşte această datorie morală de onoare.

Cu fiecare text din sumarul acestor volume, autorul, pe lângă informaţia transmisă, scriitura antrenantă şi tematica variată, reuşeşte un implicit îndemn la lectura lor, cititorul beneficiind, pentru ultimele trei decenii, de o interesantă oglindă a fenomenului cultural în Bucovina, astfel, întregită spiritual.

VASILE DIACON

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: