Substanţele chimice, generatoare de cancer profesional

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava desfăşoară, pe durata întregului an 2020, acţiuni de control la angajatorii care utilizează în activitatea lor produse chimice. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, în timpul campaniei, este verificată respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor la riscurile generate de prezenţa agenţilor chimici periculoşi la locurile de muncă. Şeful ITM Suceava precizează că prevenirea bolilor profesionale reprezintă o provocare în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, instituţiile UE cerând statelor membre să accelereze procesul de înlocuire a substanţelor chimice generatoare a celor mai frecvente boli profesionale.

„Produsele chimice ne îmbunătăţesc viaţa. Cu toţii folosim medicamente, detergenţi, cosmetice, insecticide. Produsele chimice creează locuri de muncă şi plus valoare” arată Butnariu, atrăgând atenţia, însă, asupra folosirii corespunzătoare a acestora. În acest context, ITM Suceava face cunoscut că a intensificat acţiunile de prevenire şi de creştere a gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi procedurile de sănătate şi securitate.

Romeo Butnariu a subliniat că, în conformitate cu datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din cauza accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, sub formă de costuri directe şi indirecte, se pierd anual în jur de 4% din produsul mondial brut. Pe de altă parte, în Uniunea Europeană se înregistrează o medie anuală de peste 100.000 de decese cauzate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din totalul celor determinate de condiţiile de la locul de muncă. În România media decedaţilor din această cauză ar fi de peste 4.200.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI