Statul plăteşte 41,5% din salariile angajaţilor chemaţi din şomajul tehnic

>Măsura de aplică doar dacă, mai întâi, firmele achită obligaţiile aferente salariilor, subvenţii acordându-se pentru angajarea persoanelor sub 29 de ani, a celor de peste 50 de ani, cât şi a concediaţilor în străinătate

Reluarea activităţilor în sectoarele economice nerestricţionate este susţinută prin decontarea a 41,5% din salariile plătite, în luna iunie, de angajatorii care au reactivat contractele suspendate pentru şomaj tehnic, a anunţat Mirela Elena Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, potrivit căreia sunt prevăzute sunt inclusiv măsuri de stimulare a angajării tinerilor având până în 29 de ani, dar şi a persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani sau a cetăţenilor români concediaţi în străinătate. Însă – accentuează şefa AJOFM –, în situaţia angajatorilor care au mai multe obiecte de activitate în actul constitutiv, măsurile de continuare a şomajului tehnic şi de decontare a 41,5% din salariile reactivate nu pot fi cumulate. Pe de altă parte, angajatorii care încheie contracte de muncă cu normă întreagă şi durată nedeterminată cu tineri având până în 29 de ani sau cu şomeri în vârstă peste 50 de ani concediaţi în perioada situaţiei de urgenţă sau de alertă, pot primi lunar, timp de un an, jumătate din salariul negociat, subvenţie plafonată la 2.500 de lei brut. Pe platforma Aici.gov.ro se va deschide o procedură pentru decontarea a 41,5% din salariile reactivate din şomaj tehnic în luna iunie, iar documentele vor putea fi încărcate doar după plata obligaţiilor fiscale aferente acestor salarii. Documentele necesare pentru aceste subvenţii vor fi semnate electronic de către reprezentantul legal al societăţii şi se trimit prin poştă electronică la adresa ajofm@sv.anofm.ro. „Menţinerea restricţiilor pentru anumite domenii de activitate a impus continuarea acordării şomajului tehnic, la cererea angajatorilor care au păstrat, şi în luna iunie, suspendarea contractelor de muncă ale salariaţilor. Cererile angajatorilor vor fi soluţionate similar lunilor aprilie şi mai, documentele actualizate fiind deja încărcate pe platforma digitală Aici.gov.ro” a subliniat Mirela Elena Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: