La DGASPC

Plăţi de natură salarială fără bază legală, într-un proiect cu fonduri europene

>Auditorii Camerei de Conturi au constatat că pentru responsabilul financiar de proiect s-a depăşit cu până la 5% majorarea maximă acordată la salariul de bază

Camera de Conturi Suceava a constatat, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, ca urmare a auditării tranzacţiilor aferente „cheltuielilor de personal”, existenţa unei situaţii în care veniturile salariale lunare acordate şi acceptate la plată au fost mai mari decât cele legale. Cauza este calcularea eronată a drepturilor salariale pentru activitatea prestată în proiecte cu finanţare europeană. Potrivit Raportului de audit financiar nr. 685/105 din 14 mai 2020 al Camerei de Conturi, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite nelegal drepturi salariale în valoare totală de 4.425 de lei, reprezentând diferenţe între drepturile salariale calculate de entitate şi cele stabilite de echipa de audit financiar prin aplicarea cotelor aferente drepturilor salariale pentru activitatea prestată în proiecte de finanţare din fonduri europene la salariul de bază. Auditorii financiari au stabilit că, pentru persoana desemnată ca fiind responsabil financiar de proiect, au fost calculate eronat aceste drepturi, prin aplicarea de procentaje de majorare cuprinse între 20% şi 50%, în funcţie de timpul alocat respectivelor activităţi, la salariul de bază majorat cu drepturile salariale aferente prestării activităţii de control financiar preventiv.

Aceasta contrar prevederilor Legii nr. 153 din 2017, potrivit cărora majorările de până la 50% se aplică salariilor de bază, salariilor de funcţie sau indemnizaţiilor de încadrare. Astfel, nefiind prevăzute alte drepturi de natură salarială, auditorii au constatat că s-a depăşit cu până la 5% majorarea maximă acordată la salariului de bază, ajungându-se la 55%, contrar celor 50% prevăzute de lege pentru proiecte finanţate din fonduri europene. Consecinţa abaterii constatate o reprezintă prejudicierea cu 4.525 de lei a bugetului ordonatorului terţiar de credite, reprezentând plăţi de natură salarială efectuate fără bază legală, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului funcţionând în subordinea Consiliului Judeţean Suceava.

DGASPC este partener în Proiectul „Team-up. Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” depus de Agenţia Naţională, pentru Protecţia Drepturilor Copilului împreună cu celelalte 46 de direcţii din ţară, în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii, prin consolidarea reţelei de asistenţă maternali”. În anul 2019 au fost pontate, pentru acest proiect, patru persoane angajate în conformitate cu prevederile acordului de parteneriat, acestora fiindu-le acordate drepturi salariale proporţionale cu timpul efectiv alocat activităţilor de această natură, cât şi în conformitate cu fişele de pontaj aprobate de managerul de proiect.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: