Aflate în cercetare la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Excesul de greutate, obezitatea şi diabetul, riscuri pentru sănătate

>Printr-un proiect româno-ucrainean, este analizată situaţia actuală referitoare la rata de obezitate şi diabetul de tip 2, în scopul identificării de soluţii comune pentru prevenirea şi diminuarea acestor boli

Universitatea „Ştefan cel Mare” derulează proiectul „Personalized prevention tools in obesity and diabetes – a joint Romanian-Ukrainian programme of health education”. Potrivit unui comunicat de presă al USV, obiectivul principal al proiectului constă în creşterea gradului de conştientizare al personalului public şi medical cu privire la factorii de risc asociaţi cu excesul de greutate, obezitate şi diabet prin screeningul la faţa locului, consiliere şi educaţie nutriţională şi feed-back personalizat asupra sănătăţii. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără consilierea în vederea determinării riscurilor de supraponderabilitate, obezitate sau diabet, evaluarea practicilor medicale actuale ale medicilor de familie şi instruirea acestora în adoptarea unor abordări în ceea ce priveşte nutriţia pacienţilor obezi şi diabetici. De asemenea, este urmărită intensificarea cooperării transfrontaliere dintre specialişti din domeniul sănătăţii din România şi Ucraina. Aceasta în scopul de a analiza situaţia actuală referitoare la rata de obezitate şi diabetul de tip 2, al identificării soluţii comune pentru prevenirea şi diminuarea acestor boli şi, totodată, în vederea implicării cadrelor didactice, medicale şi studenţilor în schimburi de experienţă, instruiri şi activităţi de cercetare în domeniul propus.

Proiectul este finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, Axa prioritară 4.1, „Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate şi acces la sănătate”. Conform comunicatului USV, perioada de implementare este de 18 luni, partener fiind Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk, Ucraina. Bugetul total al proiectului este de 329.200 euro, 296.280 de euro fiind finanţare POC România – Ucraina 2014-2020, iar 32.920 de euro reprezintă contribuţia celor doi parteneri, respectiv a Universităţii „Ştefan cel Mare” şi a Universităţii Naţionale Precarpatice „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI