Despre liberali: „curat murdar, coane…”

Scriitorul polonez Stanislaw Jerzy Lec este autorul unui aforism binecunoscut în lumea juridică: „Şi litera legii ar trebui introdusă în alfabet”.

Ţinând seama de tot ceea ce se întâmplă pe scena politică actuală, când membrii „marcanţi” ai PNL-ului îndeamnă la nerespectarea legii, respectiv a deciziilor Curţii Constituţionale a României, consider că numai dacă litera legii ar fi introdusă în alfabet ar ajunge şi ei s-o cunoască şi, poate, în cele din urmă, să o respecte. Altfel, pentru reprezentanţii acestui partid, legea nu doar că este interpretabilă, dar ea poate fi făcută pe genunchi, după interesul şi bunul plac al fiecăruia, fără a ţine cont de normele elementare de drept, care obligă legislativul să legifereze în conformitate cu drepturile şi obligaţiile prevăzute în Constituţia României.

Pentru liberali, Constituţia este opţională, considerând că legea fundamentală a ţării se află la cheremul lor, interpretând-o cum doresc sau ignorând-o cu desăvârşire. Altfel nu ne putem explica ieşirile lor din ultima vreme.

Astfel, îl avem pe Ludovic Orban care îndeamnă cetăţenii „să nu ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale, ci să acţioneze responsabil”, pe liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care consideră CCR „o anexă a PSD”, şi nu în ultimul rând pe Raluca Turcan care îşi permite să considere că „CCR a dat justiţiei lovitura de graţie chiar de ziua ei. În niciun an nu s-a întâmplat să sărbătorim Ziua Justiţiei cu o decizie a CCR care să pună în pericol sănătatea şi siguranţa publică, aşa cum se întâmplă astăzi. Niciodată nu s-a întâmplat ca, într-un context de criză, Curtea să refuze statului dreptul de a-şi proteja cetăţenii şi sănătatea publică”.

Domnilor şi doamnelor de la PNL, cu astfel de păreri, Curtea Constituţională a României nu îndeamnă lumea la nesupunere civică şi nici nu încurajează un comportament care să faciliteze infectarea cu Covid-19. Aceasta este interpretarea dumneavoastră, făcută cu rea-voinţă, cu scopul de a vă ascunde incapacitatea de a guverna cum trebuie, în acord cu legea. Pentru că CCR nu a făcut nimic altceva decât să arate că legile gândite de voi, cei de la PNL, sunt în afara cadrului constituţional. Atât.

Datoria voastră era să luaţi măsurile cuvenite pentru protejarea românilor, respectând Constituţia României. Nici mai mult, nici mai puţin. Nu aţi făcut-o fie că nu aţi vrut, fie că nu sunteţi în stare de aşa ceva. Iar incapacitatea voastră de a face lucrurile cum trebuie nu se observă doar în felul în care respectaţi legea, ci şi în modul în care guvernaţi ţara, ducând-o cu nonşalanţă spre dezastru.

Preferaţi, mai degrabă, să distrugeţi viitorul acestui popor decât să recunoaşteţi că sunteţi depăşiţi de situaţie. Şi oricât aţi încerca să ascundeţi neputinţa voastră în faţa provocărilor aduse de guvernare, dând mereu vina pe alţii, românilor le este, pe zi ce trece, tot mai clar că mai mult nu puteţi.

 Am convingerea că, în viitorul apropiat, vor ieşi la iveală şi alte… detalii mai puţin „curate” despre actuala guvernare.

Senator

VIRGINEL IORDACHE

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: