Universitatea de după gratii

În România despre Universitate nu se prea vorbeşte, iar profesorii universitari, oricât de celebri şi savanţi, se bucură de mai puţină atenţie şi notorietate decât condamnaţii penal, decât puşcăriaşii. De mult timp n-am văzut experţi, profesionişti, savanţi… să fie chemaţi să-şi prezinte activitatea de cercetare, să-şi înveţe poporenii. În schimb, nu este zi să nu vedem actuali şi foşti pârnăiaşi oficiind în studiouri TV şi în presă ori măcar pe bloguri adevărate slujbe de educare a naţiei în numele unor „valori“ pe care ei înşişi le-ar avea, chipurile, iar noi, ingraţii, nu le (re)cunoaştem. Dumneavoastră vi se pare normal acest tip de societate promovat de televiziunile, jurnalele, internetul care le pun la dispoziţie o tribună naţională în virtutea dreptului la opinie? Dar universitarii celebri, intelectualii valoroşi, studenţii merituoşi, muncitorii harnici şi destoinici nu au drept la cuvânt şi la opinie? Ei de ce nu sunt promovaţi?

Nu mai spun cum e în lumea civilizată şi democratică, unde n-am văzut puşcăriaşi, corupţi, delapidatori, jefuitori, violatori, tâlhari defilând la televizor cu lecţii de cinste şi demnitate pentru ceilalţi peste 99% de cetăţeni oneşti, dar în România, da, se poate. Iată, deunăzi, Liviu Dragnea, supranumit voievodul de Teleorman, este adus în prime-time la televizor, zile în şir, deşi fusese condamnat anul trecut la trei ani şi jumătate pentru malversaţiuni financiare, iar în instanţe mai are nu ştiu câte dosare, care de care mai grele, inclusiv cu fonduri europene „dispărute în ceaţă“. Ce ne-a învăţat politicianul din pricina căruia România era cât pe ce să fie scoasă din UE şi NATO? Care şi-a adus judeţul condus cu „măiestrie“ de el atâţia ani pe treapta cea mai de jos a sărăciei? În timp ce lui nu-i mai ajungeau casele, firmele, averile şi avea nevoie de insula Belina şi o parte de Dunăre pentru a chefui cu amicii şi amantele pe banii statului?

Ne-a învăţat că tovarăşii te trădează când ţi-e lumea mai dragă, că politicienii sunt corupţi şi nedemni, că urmaşii săi sunt ticăloşi, iar el, marele Dragnea, a fost condamnat printr-un abuz al Justiţiei, El fiind cel mai cinstit bărbat de stat român.

Un alt „învăţător“ e Sorin Ovidiu Vîntu, cel ce a jefuit câteva sute de mii de cetăţeni prin celebrele scheme piramidale de întrajutorare, cică de înmulţit banii fraierilor, cei ce l-au crezut şi au rămas săraci pe vecie. Ei, bine, acum SOV, marele combinagiu, vine şi dă lecţii poporului şi guvernului cum să facă bani în mod cinstit, cum să urce România spre prosperitate, cum ne jefuiesc pe noi multinaţionalele şi UE. Mare patriot!

Alţi pârnăiaşi notorii au scris cărţi în penitenciar, de literatură, de ştiinţe, de economie, ba chiar şi de filozofie, cărţi publicate pe ici, pe colo şi prefaţate de câţiva intelectuali (contra cost?), universitari cărora nu le-a fost ruşine. Alţii cică au realizat la Mititica nu numai cărţi, ci şi „opere de artă“, „invenţii“ (epocale?) pentru care au primit ca bonus eliberare mai rapidă şi anticipată.

Hai acum să avem bunul simţ să comparăm situaţia unui adevărat scriitor, profesor, cercetător, universitar, intelectual, om de ştiinţă şi să vedem că pentru publicarea unei cărţi nu are nevoie numai de valoare certificată de consilii ştiinţifice, ci şi de bani. Fiindcă statul nu mai investeşte de mult în carte, în cercetare, iar bietul autor trebuie să umble cu căciula în mână pe la autorităţi şi oameni cu bani pentru a o publica, fie şi într-un tiraj jenant. În schimb, penalilor li se asigură accesul pretutindeni, de la televizor la ziare, reviste şi edituri. Ceva e putred, nu în Danemarca, ci pe malurile Dâmboviţei!

Ne plângem pe toate drumurile că educaţia românească e la pământ, dar câţi educatori, profesori, pedagogi, psihologi, filosofi, studenţi şi elevi excepţionali… aţi văzut la televiziunile naţionale ori în cele câteva ziare care se încăpăţânează să mai apară? Nu au loc de politruci, „influenceri“, ziarişti mercenari şi foşti condamnaţi penal, aflaţi în mare vervă politicianistă, populistă şi chiar filozofică.

De moment ce mass-media promovează cel mai adesea astfel de nonvalori şi penali, nu vom avea o atitudine categorică pentru educaţie, nici pentru valori. Vom avea ceea ce promovăm, corupţi, hoţi, şmecheri, ticăloşi… pe care ni-i luăm drept modele şi-i votăm!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: