Petru Ariciuc:

O găleată cu lapte costă în zona Dornelor 10 lei

Din păcate, producătorii din Ţara Dornelor nu au o capacitate de prelucrare corespunzătoare

Unul dintre iniţiatorii şi susţinătorii produsului Ţara Dornelor, Petru Ariciuc, a declarat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, în contextul deciziei companiei Lactalis de a închide cele două unităţi de producţie de la Vatra Dornei şi Floreni, că va fi destul de dificil ca producătorii locali actuali să acopere acest gol din piaţă, mai ales că firma respectivă a achiziţionat de-a lungul anilor atât Dorna Lactate, cât şi Rarăul Câmpulung Moldovenesc, pentru a reduce competiţia.

Ariciuc a explicat că Asociaţia civică „Împreună ajutăm Vatra Dornei” a avut, în perioada stării de urgenţă, opt proiecte. Unul are ca scop sprijinirea producătorilor locali, de la lapte, fructe de pădure, al oricărui produs care se produce în Ţara Dornelor, respectiv în Vatra Dornei şi cele nouă comune din zonă.

„Am identificat o serie de producători, posibili producători pe care noi dorim să-i sprijinim să se certifice, să fie autorizaţi, omologaţi” a spus Ariciuc, care a menţionat că s-a discutat şi cu două magazine unde să fie puse la vânzare produsele cu identitate „Bunătăţi din Ţara Dornelor”, tocmai pentru a promova produsul local şi, ulterior, a-i pune în legătură cu pensiunile din zonă.

„Am ajuns la concluzia că unii dintre producători nu sunt certificaţi şi au şi o producţie destul de mică” a arătat Ariciuc.

El a menţionat că aceste capacităţi de producţie sunt atât de mici din cauză că deţinătorii lor au mers pe afaceri de familie, fiind oameni care au lucrat într-o secţie de producţie a laptelui, la dulceaţă sau afinată.

Nu am ştiut să ne unim

„Nu am ştiut să ne unim, nu am ştiut să ne asociem, nu avem o capacitate de prelucrare corespunzătoare pentru Vatra Dornei” a spus Ariciuc.

El a arătat că, în aceste condiţii, laptele din zonă va merge în altă parte.

„În 2004-2006 se aducea lapte şi de la Botoşani sau Maramureş. Fabrica mergea foarte bine, producea şi brânzeturi” a spus Ariciuc, care a menţionat că, dacă se menţinea aceeaşi activitate susţinută, acum, la Dorna Lactate ar fi trebuit să fie angajaţi 150 de oameni, nu să fie daţi afară 150 de oameni.

În loc de orice altă concluzie, Petru Ariciuc a spus că o găleată cu lapte costă 10 lei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: