Învăţătorul salvator şi drumul ctitoriei sale (II)

Nu avem un simbol al Bucovinei

Dacă aş lucra în Administraţia Sucevei, aş schimba faţa urbei: avem puţine statui aici şi aproape toate urâte. Nu avem un simbol al Bucovinei, o Galerie cu personalităţi, o statuie Eminescu, transfigurată, adevărată. Avem o ecvestră excepţională la Cetate, un Muşatin impozant în centrul civic, un Simion Florea Marian semeţ, un Porumbescu romantic în parc, nu departe de o statuetă de pontif celebru şi în apropiere de artizanul Marii Uniri Iancu Flondor, care după un secol şi-a dobândit dreptul la un soclu recunoscător.

Mai avem şi un Rareş în zonă, câţiva paşoptişti pe „aleea bărboşilor”, în parcul Universităţii două făpturi de bronz, la Bibliotecă un bust al lui Traian Chelaru, de care se împiedicau până mai ieri rectorii şi decanii Universităţii noastre… Fălticeniul are o Galerie a Oamenilor de Seamă, un muzeu de artă sculpturală şi un mormânt al unui artist mare, Ion Irimescu. Vatra Dornei are o Alee cu statui. La Câmpulung, Ion Pacea a lăsat un monument, ascuns vederii vieţuitorilor munteni şi străinilor, Dragoş şi zimbrul. E şi un Eminescu, înţepenit, privind în vid. Şi la Rădăuţi s-a dezvelit, nu demult, un bust al Poetului care se reflectă pe o esplanadă de gresie cu stihuri, mai mult amintindu-ne de epitafuri, decât de slăvita Patrie. La Siret, întregul parc cu statui e discutabil, inclusiv Muşata reprezentată ca un lider budist. Ceea ce rămâne aici de văzut e fresca de pe faţada primăriei, semnată de Ion Grigore. Mai sunt câteva statui cu meşteşug bun: Ciprian Porumbescu la Stupca, Ştefan cel Mare de la Colegiul militar câmpulungean, Ion Grămadă de la Stroieşti.

Ce ar trebui să aibă Suceava?

O Galerie cu voievozi, cum are oraşul Rădăuţi, realizată de Marius Butunoiu (inclusiv bustul lui E. Hurmuzachi din apropierea bustului lui Dimitrie Onciul), alta cu scriitori, alta cu oameni dedicaţi diverselor arte, ştiinţe, reprezentativi pentru istoria şi cultura Bucovinei. Obligatoriu ar trebui ipostaziaţi în bronz Anastasie Crimca şi Silvestru Morariu Andrievici, Grigore Ghica Voievod, I.G. Sbiera, dar şi Nicolae Labiş, cel adevărat, dar şi Dimitrie Vatamaniuc şi Vasile Andru, şi Emil Satco, dacă nu pe un soclu, măcar turnat într-o efigie la Biblioteca municipală/ judeţeană în care cărturarul a urzit „Enciclopedia Bucovinei”.

Ceea ce ne lipseşte este un om, o conducere cu orizont cultural

Desigur, „propunerile” rămân deschise – personalităţi există; ceea ce ne lipseşte este un om, o conducere cu orizont cultural, un om care nu ştiu de ce nu s-ar înnobila cu împlinirea unui astfel de demers. Fireşte, nu am spus tot, sigur ceva a rămas pe dinafară, nesubliniat. Da, chiar un soclu pentru Alexandru Voievidca aveam să propun! Ar trebui să-l susţină Centrul Cultural „Bucovina”. Ar trebui să i se dezvelească statuia în acordurile Ansamblului „Ciprian Porumbescu. Muzica din Bucovina, generaţiile care au păstrat cântecele noastre şi noi care le veghem străluminarea merităm această sărbătoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: