După închiderea fabricilor de la Vatra Dornei şi Floreni

Iniţiative de asociere pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie

> Mirela Adomnicăi: E nevoie de asociere şi solidaritate pentru ca micii fermieri să se dezvolte

158 de angajaţi de la fabricile de producţie de la Vatra Dornei şi Floreni vor fi concediaţi până la sfârşitul lunii august, ca urmare a deciziei companiei Lactalis de a închide cele două capacităţi de producţie ale La Dorna.

Directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că instituţia a fost notificată recent că urmează să se procedeze la concedieri colective şi că, în aceste condiţii, a mers pentru a discuta cu agenţia din zonă privind modul în care aceşti angajaţi urmează să fie consiliaţi în vederea găsirii unui nou loc de muncă.

Oamenii sunt revoltaţi

„Am fost şi la Dorna Candrenilor, am vorbit şi cu oamenii din Dorna. E o stare de spirit care m-a impresionat. Oamenii sunt revoltaţi” a spus Adomnicăi, care a arătat că brandul îşi continuă existenţa şi va fi produs în capacităţile din Alba şi Covasna.

Ea a arătat că a constatat că există atât intenţii de boicot, cât şi o abordare constructivă, cum ar fi asocierea în vederea continuării acestei activităţi de prelucrare a laptelui în zonă.

„Sunt trei cooperative în Bazinul Dornelor, iar Federaţia Agricultorilor de Munte urmează să se întâlnească, să construiască şi să dezvolte” a menţionat Adomnicăi.

Ea a arătat că, deocamdată, Lactalis va menţine colectarea în zonă, mai ales că laptele este de o calitate deosebită.

„Aproape fără niciun fel de preaviz, dornenii s-au trezit în această situaţie” a spus Adomnicăi, care a menţionat că oamenii din zonă vor să revendice denumirea produsului, deşi este convinsă că din perspectivă juridică brandul e protejat.

Ea arătat că cei din zonă consideră că nu se poate pleca cu brandul La Dorna şi să îl produci în altă parte fără să ai legătură cu zona.

Era de prevăzut: nu s-a investit nimic!

Adomnicăi a mai spus că erau semnale că urma o asemenea decizie, pentru că nu s-a investit nimic şi că oamenii simţeau că urmează o asemenea situaţie.

„Ceea ce am simţit în aceste câteva zile a fost o mobilizare exemplară” a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că a constatat, în ultima perioadă, că societatea civilă în Suceava a renăscut şi are convingerea că şi în această perioadă de criză complicată pentru dorneni va fi asociere şi accesare de fonduri europene.

Adomnicăi a menţionat că în condiţiile în care se menţin restricţiile actuale care afectează în primul rând zona HoReCa, oportunităţi de angajare în Bazinul Dornelor nu prea sunt.

Ea a arătat că a constatat că există, însă, o iniţiativă a trei cooperative care şi-au propus colectarea laptelui la un preţ corect, de peste un leu/litru. Dar că va trebui şi o subvenţie din partea statului pentru sprijinirea acestora.

Adomnicăi a spus că fabricile din Alba şi Covasna ale Lactalis au capacităţi foarte mari şi că este mai rentabil pentru această companie să se concentreze pe fabricile din cele două judeţe, mai ales că programul de măsuri anunţat de Guvern are o perioadă de implementare de 10 ani.

Ea a transmis celor din zonă să înţeleagă că trebuie să fie uniţi şi să fie solidari şi să găsească o formulă să se dezvolte. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: