Chemări la cuminecare

Seniorul Cetăţii, Eugen Dimitriu, acum se odihneşte. În secolul ce a trecut, a străbătut târgul cu lumina inimii, şi aşa l-a imortalizat pe retină. Cu iubire sinceră l-a îmbrăţişat, ca pe un spaţiu sacru.

Am avut privilegiul să cunosc un om îndrăgostit de locuri, pe atunci, pentru mine aproape necunoscute. Mi-a fost Cicerone într-o vară de demult pe umblate, neumblate şi neuitate cărări. Per pedes. Timp de mai multe zile mi-a vorbit însufleţit şi fericit de miracolul frumuseţii şi spiritualităţii fălticenene. Despre oameni şi locuri. Informat în toate. Cu bucuria comunicării. La fel, în acasa de la Galeria oamenilor de seamă, comoara sa de suflet.

Omul potrivit la locul potrivit

Amfitrionul te primea protocolar, cu mulţumirea doritorului de oaspeţi în prezenţa cărora să călătorească în atunci sau acum. Adunase şi depozitase sute de documente pe care, cu interes şi pasiune le studia, le trecea în inventar, le căuta locul expunerii. Activitate permanentă de cercetare. Omul potrivit la locul potrivit. Galeria a fost şi a rămas marea dumnealui iubire. Fiecare perete, fiecare obiect, fiecare carte, fiecare exponat îi dădeau trăiri puternice şi o stare de emulaţie. Creativ, cerea de la ceilalţi, dar în primul rând, de la sine, mai mult.

Galeria era tânără şi cuceritoare. Era vizitată cu interes. Prin anii ’70, casa donată de fraţii Vasile şi Horia Lovinescu făcea mândria urbei. Era foarte mult vizitată. O instituţie moldavă interesantă şi captivantă, cu un ghid care ştia să te conducă în timp, recompunând vremurile. Perioadă de mare rodnicie spirituală, dăruită tuturor consumatorilor de cultură. Seniorul oficia căutând alte paliere cuantificabile pentru a demonstra ce înseamnă Galeria şi Fălticeniul. Ambasadorul nostru prezentând valorile literaturii, artei, ştiinţei, folclorului pe aceste meleaguri de vis. Nisipurile mişcătoare ale timpului şi vechile Scyle şi Caribde ale vieţii le depăşise, regăsindu-şi echilibrul şi puterea sinelui. Şi-a dobândit o solidă statură culturală studiind, dând noi fluxuri de informaţie vizitatorilor.

La Suceava a temeinicit ce a început la Fălticeni

Pe panoplia de calităţi ale cărturarului, ale omului informat şi generos, s-au adăugat alte valori. A temeinicit şi la Suceava ceea ce începuse la Fălticeni. Om de cultură, cărturar de aleasă speţă. Animator care cunoştea bătăile de inimă ale caselor şi ale cărţilor, pretutindeni, săpând veşnic în straturile memoriei.

Nici ăstălalt mileniu nu l-a oprit din lucru. Condei fără odihnă, într-o mucenicie şi într-o luptă cu timpul, Seniorul trăieşte deplin în cărţi. A onorat toate locurile prin care a trecut, semănând lumină şi iubire. Amfitrionul ne zâmbeşte mucalit din Galerie. De la Casa Simion Florea Marian. Din camera de lucru în care, zilnic, se profilau pe perete siluetele păsărilor în zbor, într-un dans ireal, dar fermecător, pentru momentele de relaxare ale celui veşnic aplecat pe carte, pe document, pe propriul gând pe care-l purta pentru împlinire sau desăvârşire.

Pentru că, şi în senectute, mai avea multe de spus. Acum locuieşte deplin în cărţi, dar mai cu seamă în Galeria pe care a iubit-o cu dragoste părintească. Spiritul său va rămâne aici, unde şi-a trăit primele iubiri şi marea dragoste pentru templul sufletului său, Galeria oamenilor de seamă, pe care a ctitorit-o cu adâncă evlavie. Pe care o va onora, tăcut într-o vitrină ca cea a sărbătorii ‘90.

Oricum, în trecerea spre nemărginire, o parte din om rămâne aici, la Fălticeni. Seniorul galeriei zâmbeşte…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI