Minunea de la Rădăuţi !

Multă lume rămâne uimită când îi spui de un arbore-lalea, considerând că laleaua este o plantă de grădină, ornamentală şi n-are, vorba românului, „nici în clin, nici în mânecă” cu un arbore. Iată că nu este aşa!

O curiozitate pentru latitudinea nordică este existenţa în parcul Dispensarului de boli infecţioase din municipiul Rădăuţi, lângă vechea gară, a unui arbore falnic denumit „arbore-lalea”. Curiozitatea este cu atât mai mare cu cât provine din partea de sud-est a Americii de Nord, fiind semnalat şi în câteva locuri din China şi din Africa.

În România a fost aclimatizat ca arbore ornamental pentru parcuri şi grădini. Am încercat să mă documentez despre acest arbore, am apelat şi la medicii foarte în vârstă, care au profesat în Rădăuţi acum zeci de ani, iar răspunsul a fost invariabil unul: „aşa îl ştiu”.

 Doar câteva zeci de exemplare în Europa

Primele cinci exemplare au fost aduse în România din America de Nord, acum peste 250 de ani, de baronul Samuel von Brukenthal, care le-a dus la palatul său din Avrig. Atunci, aceşti arbori erau unici în Europa. Acum, sunt câteva zeci de exemplare pe tot continentul. Datorită rarităţii şi frumuseţii acestuia, „arborele-lalea” a fost declarat monument al naturii.

Arborele-lalea face parte din familia Magnoliaceae, fiind denumit ştiinţific „Linodendron tulipifera”. I se mai spune „Tulipanul” sau „Arborele cu lalele”, dar denumirile sunt motivate de florile pe care le are.

Este unul din cei mai impresionanţi arbori, atunci când ajunge la maturitate. Atinge chiar peste 30 de metri înălţime şi peste un metru în diametru. Înfloreşte, în funcţie de vreme, în a doua jumătate a lunii mai, menţinându-şi florile cam până la sfârşitul lunii iunie. Are o creştere rapidă şi continuă. Preferă locurile ferite de vânturi, care provoacă uscăciune, dar să fie însorite. În regiunile de origine poate atinge vârste de 200 şi chiar de 300 de ani. Se presupune că la Rădăuţi a fost adus un puiet în urmă cu peste 100 de ani, pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Frunzele lui sunt în formă de liră, lungi între 7 şi 12 cm, cu codiţa de 5-10 cm, de culoare verde. Spre toamnă se colorează în nuanţe de galben-auriu intens.

Florile sale, asemănătoare lalelelor, sunt terminale, solitare, mari, în formă de cupă, având culoarea galbenă, formate din 6 petale, verzui la bază, cu o dungă portocalie. Înfloreşte şi fructifică la vârsta de 20-30 de ani. Este şi o specie de arbore-lalea, originară din Africa, care are flori de culoare roşie.

Fructul are formă de con, de 6-8 cm lungime. El se maturizează toamna, dar diseminarea lui durează până în primăvară. Înmulţirea se face prin seminţe. După răsărire, puieţii se vor proteja de arşiţă. Vor putea fi plantaţi definitiv de-abia după o creştere de minim 2 ani în locuri foarte bine protejate de vânt.

Nimeni nu ştie cine şi când a plantat arborele-lalea de la Rădăuţi

În ţara noastră se află câteva exemplare din acest arbore. Menţionăm Grădina Botanică a Universităţii Agronomice din Bucureşti, la Aninoasa, la Reşiţa (6 exemplare). Îl punem la socoteală şi pe cel aflat în municipiul Rădăuţi. Vorbind de acesta, aş menţiona că, atunci când m-am dus să-l fotografiez, s-au oprit destui trecători care au cerut relaţii despre el, fiind uimiţi de faptul că trec de ani de zile pe lângă acesta şi nu i-au remarcat unicitatea şi valoarea. Relaţii destule am primit, cu amabilitate, din partea doamnei doctor şi a unor asistente care-şi desfăşoară activitatea aici. Dar absolut nimeni nu mi-a putut spune că l-a văzut când a fost plantat. Se pune problema trecerii acestui arbore sub protecţia Asociaţiei Protecţiei Mediului din judeţul Suceava, lucru care se poate face foarte repede, după trimiterea unei scrisori cu descrierea lui şi o fotografie cu acesta. Aşteptăm o iniţiativă.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: