De necrezut !!!

Leacul pentru coronavirus va veni de la… Suceava!

Cercetătorii de la USV au secvenţiat genomul SARS-CoV-2

Cercetătorii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava au secvenţiat genomul noului coronavirus SARS-CoV-2, a anunţat prorectorul USV responsabil cu cercetarea ştiinţifică, prof. univ. dr. Mihai Dimian, pe pagina sa de socializare.

Prorectorul a spus că în timp ce unii îi neagă existenţa, alţii tremură când îi aud numele, cercetătorii USV au ales să descompună şi să analizeze virusul SARS-CoV-2.

Prima universitate din ţară care a secvenţiat genomul

„USV este prima universitate din România care a secvenţiat genomul virusului SARS-CoV-2, iar primele rezultate le vom prezenta în cursul acestei săptămâni” a transmis Mihai Dimian.

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, în urmă cu o lună, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că universitatea suceveană a obţinut un succes câştigând finanţarea pentru proiectul de cercetare privind secvenţierea genomului noului coronavirus, arătând că acest proiect va contribui la cercetarea internaţională şi la forma de tratament adecvată ce va trebui aplicată.

Mihai Dimian a spus că nu poate spune cu date ştiinţifice când a apărut primul caz în ţară şi dacă au existat persoane care erau purtătoare de acest virus la finalul anului trecut, cum anunţă ţări din vestul Europei, dar a subliniat că o curbă a infectărilor a început să crească din luna martie.

„Cu siguranţă au fost anumite persoane care au avut forme mai uşoare şi au spus că a fost o formă de gripă. Acum, uitându-ne retrospectiv, unii spun că au avut simptome specifice. E greu de tras acum o concluzie” a spus Dimian, care a menţionat că proiectul de secvenţiere de la USV se va putea afla, inclusiv, acest lucru.

El a subliniat că cercetarea este pentru pacienţii din spitale, arătând că mai sunt încă 150 de pacienţi cu Covid-19 în spitalele din Suceava şi Rădăuţi.

Vom putea afla unde au apărut primele cazuri

„Uitându-ne la componentele acestui virus putem compara cu alte ţări şi, în felul acesta, vom putea afla de unde au venit cazurile respective. Noi presupunem că pacientul zero a venit din Italia sau Spania. Vom vedea dacă, într-adevăr secvenţele se potrivesc, şi în felul acesta putem confirma astfel de lucruri sau vom constata că mai mult ne apropiem de varianta de virus din China, ceea ce înseamnă că a venit direct din China, şi nu pe calea Italiei sau Spaniei” a spus Mihai Dimian.

El a arătat că, prin proiectul USV, se va reconstitui, într-o anumită formă, evoluţia virusului în România, dar, cel mai important, cercetarea are ca scop să se vadă cum va fi tratat pe viitor deoarece, în funcţie de mutaţiile care au loc pe teritoriul României, se vor putea aplica tratamente adecvate.

„Dacă există diferenţe semnificative între virusul din Marea Britanie şi din Italia, atunci pacienţii care vin pe această cale, care vin dintr-un focar generat de un pacient din Marea Britanie, pot avea un tip de tratament, în timp ce cel din Italia un alt tip de tratament, potrivit fiecărui tip de virus în parte” a explicat Dimian.

El a arătat că importanţa proiectului a fost confirmată şi de faptul că la proiectul USV s-a implicat şi cel care îl coordonează în Italia, dar şi cercetători români din străinătate.

„A durat doar două ore să primesc răspuns pozitiv de la cel care coordonează în Italia proiectul de secvenţiere, în privinţa implicării, fără nicio formă financiară în proiectul nostru” a spus Dimian.

El a explicat că proiectul este atât de interesant, încât acest cercetător italian a acceptat, fără să se cunoască, să facă parte din proiectul USV.

„Poate şi din acest motiv proiectul a fost câştigat de Suceava şi nu de Institutul «Cantacuzino» sau de «Matei Balş»” a spus Dimian, care a subliniat că alături, în acest proiect, sunt colegi de la Universitatea Harvard unde a lucrat, alţi cercetători români din străinătate. „Relevanţa internaţională este dată şi de faptul că aceste rezultate ale secvenţierii sunt introduse într-o bază de date internaţională unde se află deja tulpinile din Italia, Marea Britanie, Franţa etc. România, momentan, lipseşte de acolo. Cercetătorii internaţionali analizează această bază internaţională când trag anumite concluzii. Momentan, România lipseşte şi mă gândeam că poate ar trebui să colaborăm şi cu Republica Moldova şi să introducem şi rezultatele de acolo, să facem anumite secvenţieri şi pe probele lor şi să oferim date comune” a spus Mihai Dimian. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: