Scandalos!

Casa memorială Ion Nistor este în paragină

> Un erou al Bucovinei a fost uitat prin indolenţa primarului

Marele cărturar, istoric şi om politic Ion Nistor s-a născut la 16 august 1876, în satul Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, judeţul Suceava, şi a decedat la 11 noiembrie 1962. A fost un înfocat militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”.

A deţinut o sumedenie de funcţii, dintre care le enumerăm pe cele mai importante: profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaş al Partidului Naţional Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii şi, în final, al cultelor şi artelor.

Casa memorială „Ion Nistor” de la Bivolărie, astăzi localitate componentă a oraşului Vicovu de Sus, a fost organizată şi deschisă în anul 1993 de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) şi de Primăria Vicovu de Sus.

Aceste informaţii se găsesc rapid în urma unei căutări pe Google, dar, în realitate, marele istoric şi om politic a fost uitat, iar casa lui memorială se află într-o totală şi definitivă părăsire, aşa cum lesne se poate observa în aceste fotografii.

Primăria Oraşului Vicovu de Sus nu s-a interesat să renoveze locuinţa, declarată pompos „casă memorială”, deşi ar fi putut accesa, cu uşurinţă, bani europeni.

Zilnic, prin faţa respectivei construcţii, de mult timp ajunse în paragină, trec sute de turişti, dar cineva a scos placa unde scria cui a aparţinut, aşa că nimeni nu bănuieşte tristul adevăr.

Să fi uitat, oare, primarul Gheorghe Schipor proverbul care spune că „poporul care îşi uită eroii, este condamnat pieirii”?

 GABRIELA CHIFAN

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: