Salvaţi Copiii România, program destinat copiilor al căror acces la educaţie a fost suspendat în perioada carantinei

> Clasele vor fi deschise şi la Suceava

 Salvaţi Copiii intensifică programul de recuperare educaţională a copiilor vulnerabili, al căror drept la educaţie a fost suspendat în perioada carantinei sociale, atunci când nu au avut acces la şcoala online.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, începând cu 1 iulie, 4.600 de copii aflaţi în evidenţa organizaţiei vor fi incluşi în 127 de clase de educaţie remedială din 20 de localităţi, inclusiv din Suceava, cu respectarea tuturor normelor de protecţie şi distanţare socială.

Echipele Salvaţi Copiii vor asigura recuperarea decalajelor cauzate de lipsa accesului sau de accesul redus/slab calitativ la clasele desfăşurate online în perioada restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, astfel: 100 de grupe pentru programul „Şcoală după şcoală”, unde vor fi integraţi copiii de vârstă şcolară din comunităţi/ familii vulnerabile care au fost marginalizaţi suplimentar în cele trei luni de carantină; 27 de grupe pentru „Grădiniţa estivală”, unde vor fi integraţi copiii din ciclul preşcolar, care au fost scoşi în afara oricărui program educaţional la care copiii din medii sociale stabile au avut acces garantat, cu prioritate cei care urmează să frecventeze clasa pregătitoare în noul an şcolar.

Clasele vor fi deschise, într-o primă etapă, începând cu 1 iulie, în şcoli din Suceava, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Lupeni, Mangalia, Negreşti, Petrila, Reşiţa, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgovişte.

Din cauză că n-am tabletă, n-am mai făcut ore…

„La început, când a trebuit să rămânem în casă şi şcoala s-a închis, am crezut că toţi colegii mei sunt la fel ca mine, stau şi îşi mai ajută părinţii la treburi. Apoi, când a sunat doamna învăţătoare, am aflat că toţi ceilalţi copii mergeau la şcoală, pe tabletă. Eu nu am tabletă şi atunci nu am mai făcut ore.

La toamnă, mi-e teamă că mă voi face de râs. Sunt trist, dar cred că şi mama e tristă, pentru că voia mult ca eu să învăţ bine şi să termin măcar liceul” a declarat Andrei, 11 ani, citat în comunicatul Salvaţi Copiii.

În total, 4.600 de copii aflaţi în evidenţa echipelor Salvaţi Copiii România vor beneficia de integrare şcolară şi program intensiv şi personalizat de recuperare educaţională în perioada verii.

„Totodată, pentru că aceşti copii au resimţit acut abandonarea de către sistemul de educaţie, psiho-pedagogii organizaţiei au creat instrumente specifice de suport psihologic şi de remediere a sentimentelor negative acumulate. 150 de cadre didactice, psihologi şi asistenţi sociali ai organizaţiei se vor implica în organizarea şi susţinerea activităţilor de vară” se arată în comunicat.

Activităţile vor include, în principal, pregătire şcolară remedială în vederea depăşirii carenţelor educaţionale din cauza neparticipării şcolare; educaţie pentru sănătate, respectarea normelor de igienă, mai ales în contextul cauzat de pandemie Covid-19; TIC – instruirea copiilor în utilizarea tehnologiei moderne; educaţie nonformală, învăţare prin joc şi, împreună cu parteneri abilitaţi, derularea de experimente ştiinţifice, educaţie financiară etc.; ieşiri în aer liber, mici drumeţii.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a explicat urgenţa recuperării educaţionale în cazul copiilor vulnerabili: „Salvaţi Copiii România a intensificat încă de la începutul carantinei măsurile de suport şi intervenţie socială pentru copiii vulnerabili.

E imperios necesar să trecem la etapa de recuperare educaţională, pentru că aceşti copii au fost marginalizaţi şi scoşi în afara sistemului, iar o astfel de discriminare are consecinţe negative pe termen lung, atât asupra lor, cât şi asupra întregii societăţi”.

Salvaţi Copiii va obţine consimţământul părinţilor

Toate grupele vor urma o metodologie strictă, astfel încât atât copiii, cât şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Activităţile se vor desfăşura cu asigurarea distanţei sociale, atât în interior, cât şi în exterior. Grupele vor avea între 5 şi 10 copii, pentru o perioadă de maxim 3 ore/zi la şcoală (în interiorul şcolii sau în aer liber). Cei 4.600 de copii vor fi organizaţi în serii alternative pe parcursul fiecărei săptămâni din perioada verii.

În acest sens, Salvaţi Copiii îşi asumă atât obligaţia de a obţine consimţământul informat al părinţilor şi copiilor, de a asigura resursele umane şi materiale necesare pentru desfăşurarea activităţilor, cât şi obligaţia de a respecta restricţiile şi normele în vigoare cu privire la asigurarea condiţiilor de igienă şi de supraveghere epidemiologică în cursul derulării activităţilor şcolare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: