Ioan Balan insistă pe necesitatea lucrărilor de mediu care să elimine riscul de inundaţii şi alunecări

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, şi-a exprimat marţi încrederea că ministrul Mediului, Costel Alexe, va accesa proiecte cu finanţare europeană pentru lucrări de mediu care să elimine riscul de inundaţii şi alunecări de teren şi l-a întrebat care ar fi investiţiile avute în vedere.

„În ultimii 30 de ani, protecţia populaţiei împotriva riscurilor generate de calamităţile naturale nu a reprezentat o prioritate pentru aproape niciun guvern. Din această cauză, anual, zeci de mii de gospodării sunt distruse de aluviuni şi alunecări de teren, generând pentru cele mai multe dintre familii pierderi iremediabile sau chiar pierderi de vieţi omeneşti. Şi în cursul anului 2020 au fost afectate, cel puţin la nivelul judeţului Suceava, mai multe localităţi – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Putna – pagubele fiind unele semnificative” a arătat Ioan Balan.

El susţine că, din păcate, deşi guvernele anterioare au avut la dispoziţie fonduri europene nerambursabile consistente pentru a realiza investiţii în infrastructura hidrografică şi în amenajările specifice împotriva inundaţiilor, acestea nu au promovat proiecte mature şi fezabile, astfel încât localităţile aflate în risc să poată primi fonduri pentru asemenea lucrări.

Deputatul arată că având în vedere faptul că actualul ministru ar fi reuşit deja să deblocheze cea mai mare parte a proiectelor abandonate la nivelul ministerului şi luând în considerare că în prezent se află în proces de elaborare atât Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027, cât şi structura Programelor Operaţionale finanţate din Politica de Coeziune 2021-2027, cere ministrului să prezinte planul de investiţii în infrastructura specifică de mediu pentru eliminarea riscului de inundaţii şi alunecări de teren propus pentru perioada 2021-2027.

Ioan Balan solicită ministrului să precizeze care sunt localităţile sucevene cu istoric în producerea de inundaţii şi alunecări de teren care vor beneficia în anii următori de finanţări consistente pentru construirea de amenajări împotriva inundaţiilor şi alunecărilor de teren şi ce amenajări hidrografice are în intenţie să programeze în următorul exerciţiu financiar pentru principalele cursuri de apă din judeţul Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: