Dan Ioan Cuşnir, în şedinţa CJ Suceava, a cerut date clare privind modul în care a fost gestionată criza sanitară:

Ce a făcut Consiliul Judeţean pentru prevenirea răspândirii Covid-19 şi pentru protecţia sucevenilor ?

Consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir a cerut, ieri, în şedinţa online a Consiliului Judeţean Suceava, să primească mai multe răspunsuri privind modul în care a fost abordată epidemia cu noul coronavirus atât de autorităţile judeţene, cât şi de cele din Spitalul Judeţean Suceava.

El a spus că doreşte să aibă o abordare administrativă şi financiară fără conotaţie politică şi a apreciat că, după schimbarea managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a intervenit haosul în cadrul spitalului, întrebându-se care a fost rolul conducerii politico-militare de la unitatea spitalicească suceveană.

Potrivit lui Cuşnir, conducerea politico-militară a bulversat SJU Suceava, el afirmând că dacă înainte de suspendarea conducerii civile a spitalului erau prezente la muncă 80-85% dintre cadrele medicale, după suspendarea managerului, în spital a început haosul.

El a spus că nu pot fi tratate la fel toate cadrele medicale din SJU Suceava şi că vede două grupuri, respectiv grupul de medici eroi şi cei care au abandonat spitalul şi Suceava.

„Nu vrem să băgăm pe nimeni la puşcărie”

„Nu căutăm vinovaţi, nu vrem să băgăm pe nimeni în puşcărie, dar trebuie să învăţăm din greşeli” a spus Cuşnir, care a menţionat că dacă există medici care au abandonat spitalul sau medici care şi-au dat concedii medicale între ei, dovedind laşitate, aceştia trebuie cunoscuţi.

El a cerut să fie prezentată o situaţie cu concediile medicale pe perioada stării de urgenţă.

Mai mult, Dan Ioan Cuşnir a apreciat că la Suceava au avut putere de decizie „doi neprieteni”, Diana Cimpoeşu, medic-şef al UPU Iaşi, şi şeful DSP Iaşi, Lucian Indrei, care au vrut să facă din SJU Suceava spital Covid-19 pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, în condiţiile în care în toate spitalele din vestul Europei au funcţionat secţii speciale pentru Covid-19, fără să oprească activitatea celorlalte secţii.

Potrivit lui Cuşnir, Colegiul Medicilor a apreciat că a crescut mortalitatea cu 20% pentru că nu au funcţionat secţiile din spital.

El l-a întrebat pe preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur cum a luat apărarea CJ Suceava medicilor suceveni, subliniind că nu trebuia să fie închisă cardiologia intervenţională, neurologia pentru intervenţii AVC, ambulatoriul pentru diabet şi dializa.

Cuşnir a cerut să fie făcute publice comorbidităţile pacienţilor din SJU Suceava, pentru a se stabili dacă ar fi fost oameni care ar fi scăpat cu viaţă dacă secţiile spitalului funcţionau.

Mai mult, el a întrebat cum a fost gestionat de conducerea politico-militară a SJU Suceava focarul de Covid-19 de la Centrul Fresenius din curtea SJU Suceava şi de ce conducerea militară s-a ocupat să facă dosare penale medicilor Cârlan şi Bondaru, dar nu a spus nimic despre situaţia din acest centru.

El a spus că „eroii” militari au spălat şi închis străzi din Suceava, ca şi cum virusul putea zbura, şi a întrebat ce a făcut Consiliul Judeţean Suceava pentru apărarea medicilor suceveni şi unde a fost patriotismul local. Sau a dat Spitalul Judeţean şi judeţul pe mâna conducerii militare, care a turnat „filme artistice” în timp ce medicii munceau?

Boala nu a apărut din SJU, ci a fost adusă de pacienţi

Printre altele, consilierul judeţean a întrebat ce a făcut CJ Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid-19 şi pentru protecţia sucevenilor, arătând că este evident că boala nu a apărut din SJU, ci a fost adusă de pacienţi.

El a subliniat că această criză a fost coordonată de DSP Suceava ca reprezentant al Ministerului Sănătăţii în teritoriu şi de Comitetul de criză condus de prefect, întrebând dacă Spitalul Judeţean primea date privind evoluţia cazurilor din judeţ sau dacă acestea erau ştiute doar de DSP şi de prefect. De asemenea, a întrebat dacă acest comitet de criză a dispus anchete epidemiologice pe pacienţi şi contacţii acestora, fără să fie făcute astfel de anchete epidemiologice angajaţilor spitalului.

Cuşnir a mai întrebat ce a făcut Consiliul Judeţean Suceava, în lunile ianuarie-februarie, atunci când veneau mesaje din afara ţării despre o epidemie care este greu de stăpânit, pentru a se asigura că SJU Suceava are în dotare absolut tot ceea ce îi trebuie.

 „După ce primim răspunsuri, vom putea să tragem concluzii dacă, pentru a-şi păstra scaunul, unii şi-au pierdut onoarea” a spus Cuşnir.

Colegiul Medicilor trebuie să stabilească dacă au fost medici dezertori

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că este perfect de acord că trebuie să fie aflate toate răspunsurile la întrebările transmise.

Potrivit lui Flutur, Colegiul Medicilor ar trebui să se implice pentru a se stabili dacă în rândul medicilor au fost dezertări. „Măcar medicii să ştie ei între ei dacă au fost dezertări” a spus preşedintele CJ Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: