Peste 22.000 de suceveni au fost în şomaj tehnic în luna mai

> Mirela Adomnicăi: Sper ca din iulie angajatorii din judeţ să acceseze măsurile proactive

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că numărul sucevenilor aflaţi în şomaj tehnic în luna mai a fost de circa 22.000 şi că se înregistrează noi cereri pentru şomajul clasic.

„Nu sunt veşti bune. Vineri, 26 iunie, aveam 3900 de cereri de la angajatori care au solicitat integral pentru luna mai şomaj tehnic pentru 22.000 de angajaţi” a spus Adomnicăi.

Ea a menţionat că în ceea ce priveşte şomajul clasic sunt înregistrate noi cereri de punere în plată a indemnizaţiei la încetarea contractului de muncă.

„Avem în continuare activităţi restricţionate, care se regăsesc într-o pondere mare în viaţa economică a judeţului” a arătat directorul executiv al AJOFM Suceava, care a menţionat că în primul rând e vorba de industria HoReCa.

„Prima veste bună este că am reuşit să întocmim documentaţia pentru prima cerere de rambursare pe un proiect pe fonduri europene” a informat Adomnicăi.

Ea a arătat că Suceava este judeţul care a solicitat cea mai mare sumă pentru rambursare în scopul reîntregirii bugetului de asigurări sociale şi că instituţia suceveană a fost felicitată de conducerea centrală a structurii.

„Conducerea ANOFM a subliniat că este cu atât mai mult de apreciat efortul în ciuda restricţiilor, carantinei şi că nu a fost la modul corespunzător, ci la superlativ” a spus Adomnicăi, subliniind că nu ar fi fost posibilă această realizare dacă la AJOFM Suceava nu era o echipă.

Ea a mai declarat că toţi angajaţii AJOFM Suceava au lucrat ca o echipă, nu au ţinut cont de depăşirea de program sau că erau zile libere, pentru a putea pune în aplicare măsurile de sprijin pentru firme şi angajaţi în această perioadă.

Adomnicăi a spus că în ciuda faptului că au fost şi angajaţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus s-a reuşit optimizarea activităţii astfel încât să se poată onora la timp cererile depuse de angajatori.

Ea a arătat că exista şi posibilitatea transferului acestor activităţi într-un alt judeţ, dar că aceasta ar fi afectat puternic firmele şi angajatorii suceveni, pentru că cererile lor ar fi fost procesate greu.

Mirela Adomnicăi şi-a exprimat încrederea că de la 1 iulie angajatorii suceveni vor apela şi la măsurile active, ca subvenţionarea salariului cu 41,5% în cazul angajatorilor care activează contractele de muncă pentru şomerii tehnici sau subvenţionarea cu 50% pentru angajarea persoanelor defavorizate.

„Eu sper ca, cel puţin începând de la 1 iulie, să primim solicitări pentru măsuri active” a spus Adomnicăi, subliniind că acesta va fi primul semnal că activitatea economică începe să-şi revină. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: