Teatrul „Matei Vişniec” Suceava a anunţat intrarea în producţie a unui nou spectacol

 > „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”, de Federico García Lorca, va avea premiera în data de 18 iulie a.c.

Motivele de bucurie sunt multiplicate de trei ori, a anunţat recent Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, anunţând o premieră la nivel naţional în ceea ce priveşte montarea piesei „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”, de Federico García Lorca; prima traducere în limba română a acestui text, sub semnătura Laviniei Seiciuc, lector universitar la Catedra de Spaniolă din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava; prima producţie a teatrului sucevean în aer liber.

Spectacolul „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei” este realizat de regizorul Zalán Zakariás, care a ales să lucreze pentru acest proiect cu artiştii Corina Grămoşteanu – scenograf şi Csiki Csaba – compozitor.

Zalán Zakariás este un regizor cu experienţă, apreciat de lumea teatrală din România. Absolvent al studiilor de regie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, a debutat cu spectacolul de absolvire „Copiii soarelui”, de Maxim Gorki.

Zalán Zakariás a colaborat cu teatrul sucevean şi în cadrul proiectului „Procesul comunismului prin teatru”, spectacol lectură, desfăşurat anul trecut, în luna decembrie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului.

Dintre spectacolele montate de Zalán Zakariás amintim: „Testosteron” (Godot Café – Teatru – 2014), „Migraaanţi sau prea suntem mulţi în aceeaşi barcă” (2018), „Occident Express” (2019), „Revizorul” (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ – 2019).

A colaborat cu Teatrul Naţional din Budapesta, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Godot Café – Teatru Bucureşti, Teatrul Szigligeti Oradea. Pentru o vreme a fost director artistic la Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc. În prezent este angajat ca regizor la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Zalán Zakariás ne vorbeşte cu entuziasm despre spectacolul „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”:

„Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei» este o poveste surreală, unde dragostea şi lupta pentru voinţa liberă sunt două elemente foarte importante, care înving toate obstacolele ce intervin pe parcurs în viaţa personajelor. De o adevărată candoare lirică, textul lui Federico García Lorca se bazează pe simplitate, fiind savurat în egală măsură de copii şi de adulţi”.

Mesajul ascuns în fabuloasa poveste se adresează unui public „între 5 şi 105 ani”, aşa cum ne spune chiar regizorul, deoarece spectacolul nostru are nenumărate accente de comedie.

„Când problemele financiare apar în familie, tatăl Rositei ia o decizie: Căsătoria este soluţia! Rosita se căsătoreşte cu Don Cristóbal, mafiotul dintre noi, pentru a salva onoarea familiei. Însă lupta împotriva opresiei aduce diferite complicaţii în poveste. L-am putea numi, de asemenea, un joc distorsionat dintre Romeo şi Julieta, în care complotul animalic din poveştile pentru copii dobândeşte caracteristici umane” afirmă Zalán Zakariás.

Regia artistică: Zalán Zakariás; autor: Federico García Lorca; traducere: Lavinia Seiciuc; scenografie: Corina Grămoşteanu; compozitor: Csiki Csaba.

Distribuţie: Bogdan Amurăriţei, Răzvan Bănuţ, Horia Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Cătălin Ştefan Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: