Managerul Dorna Medical, Roman Boca:

Noul coronavirus a circulat în judeţul Suceava încă din lunile ianuarie-februarie

În momentul când s-a declanşat epidemia, lucrurile erau deja scăpate de sub control

Roman Boca, managerul Dorna Medical, reţeaua de laboratoare medicale care a realizat un studiu amplu, pe 5000 de subiecţi, în judeţul Suceava privind prezenţa anticorpilor la noul coronavirus spre a stabili incidenţa bolii în judeţ a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că din datele culese şi discuţiile cu specialiştii poate spune că noul coronavirus SARS-CoV-2 circula în judeţ încă din lunile ianuarie-februarie, iar SJU Suceava a făcut internări şi în ianuarie şi în februarie cu pacienţi veniţi din Europa, din zone roşii, fără să ştie că au venit de acolo.

„Cred că nu am luat în serios lucrurile care se întâmplau în Italia”

„Strângând şi eu date, informaţii şi discutând cu oameni implicaţi, cred că în judeţul Suceava lucrurile au început din luna ianuarie-februarie a anului curent. În momentul în care s-a declanşat (epidemia – n.r.) lucrurile erau deja scăpate de sub control. Lumea nu ştia la vremea respectivă cam cum se manifestă. Noi ştiam că este undeva în China, departe de noi, nu ne interesează, până ajunge la noi nu e nicio problemă. Cred că nu am luat în serios lucrurile care se întâmplau în Italia” a spus Roman Boca.

El a explicat că în Suceava, spre deosebire de alte judeţe, din numărul populaţiei care există la nivelul judeţului, de aproape 700.000 de locuitori, foarte mulţi lucrează în străinătate.

„În momentul în care s-a declanşat contaminarea cu virusul care provoacă boala Covid-19 în Occident, o bună parte dintre concetăţenii noştri care lucrează acolo au venit acasă fără să fie testaţi la graniţă, fără să fie monitorizaţi în altă parte. Au beneficiat de servicii medicale, au cerut servicii medicale pe diferite secţii sau diferite specialităţi în paletarul larg de servicii medicale al judeţului Suceava fără ca medicii să se protejeze, fără ca personalul medical în ansamblul lui să se protejeze” a spus managerul Dorna Medical.

El a menţionat că probabil au fost nişte disfuncţionalităţi şi la nivelul Spitalului Judeţean.

„Nu s-au implementat din prima clipă toate măsurile de protecţie, circuitele ş.a.m.d., astfel că toate adunate şi puse cap la cap au avut drept rezultat dezastrul care s-a produs la nivelul judeţului Suceava, dezastru sanitar care a fost declanşat la vremea respectivă. Spaima de necunoscut este foarte mare. Când nu cunoşti ceva, nici nu ştii cum să acţionezi. Şi OMS şi-a schimbat atitudinea faţă de tratamente în momentul de faţă. Probabil că şi încărcătura virală este alta acum, dar atunci toată lumea era panicată. S-a murit şi au murit foarte mulţi şi în judeţul Suceava, dar mai ales în lume, iar spaima de necunoscut a creat acele comportamente pe care le-au avut oamenii, din punctul meu de vedere bizare şi de necontrolat” a spus Roman Boca.

El a adăugat că acum situaţia s-a liniştit, oamenii au învăţat, s-au consultat cu specialiştii.

„Cercetarea mondială şi românească a scos în evidenţă mai multe greşeli care s-au făcut în perioada asta şi pe care să nu le facem” a spus Boca, exemplificând cu folosirea de anticoagulante, care nu erau recomandate la începutul pandemiei, dar care acum se dovedesc necesare în tratamentul bolii.

În ianuarie şi februarie, Spitalul Judeţean a internat pacienţi veniţi din zone roşii

El a subliniat că SJU Suceava a făcut internări şi în ianuarie, şi în februarie cu pacienţi veniţi din Europa, din zone roşii, fără să ştie că au venit de acolo. Foarte mulţi pacienţi nu au declarat de unde au venit.

„Probabil că Spitalul Judeţean a fost copleşit de numărul de pacienţi care au venit din străinătate fără să declare” a spus Roman Boca.

El a prezentat o situaţie despre care a aflat. Un cunoscut i-a spus că o pacientă s-a prezentat la UPU Suceava unde a cerut servicii medicale, iar în chestionar a menţionat că e venită de 15 zile din Italia, deşi venise de doar 3 zile.

„Lumea a încercat să ascundă că vine dintr-o zonă roşie şi a aşa a fost suficient să contracteze unul sau altul” a spus Roman Boca. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: