Potrivit deputatului PNL Dumitru Mihalescul

Ministrul Violeta Alexandru a reuşit să protejeze locurile de muncă în starea de urgenţă şi cea de alertă

> El o întreabă ce măsuri va lua pe termen scurt pentru creşterea ocupării tinerilor

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a adresat în Parlament o întrebare ministrului Muncii, Violeta Alexandru, privind măsurile pe termen scurt avute în vedere pentru creşterea ocupării tinerilor.

El o felicită pe Violeta Alexandru pentru modul extrem de eficace în care a reuşit să protejeze locurile de muncă din sectorul privat pe perioada stării de urgenţă/ de alertă, atât prin mecanismul şomajului tehnic, cât şi prin măsurile active de reluare a activităţilor economice şi de susţinere a unei părţi consistente din salariul plătit de angajatori.

„Reuşita acţiunilor dumneavoastră se poate constata în ultimele cifre comunicate de Institutul Naţional de Statistică al României care, în 3 iunie 2020, ne informa că, în luna aprilie, rata şomajului a crescut cu numai 0,2% faţă de luna martie, adică de la 4,6% la 4,8%” arată Mihalescul.

El a arătat că deşi performanţele ministrului sunt incontestabile, nu poate să treacă cu vederea faptul că, de foarte mulţi ani, o problemă structurală rămâne nerezolvată – şomajul foarte mare în rândul tinerilor.

„Astfel, potrivit ultimelor date comunicate, rata şomajului pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani continuă să rămână în intervalul de variaţie 17,4%-17,5%, ceea ce este o adevărată problemă pentru economia şi societatea românească pe termen mediu şi lung” arată deputatul liberal.

El a menţionat că, ştiind intenţiile Guvernului României de a implementa un amplu pachet de măsuri pentru relansarea economiei post-criză şi ştiind că guvernele anterioare nu au utilizat aproape deloc fondurile europene nerambursabile din componenta financiară „Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor”, îi cere ministrului să precizeze dacă pe lângă măsurile deja aprobate în prima parte a anului, pentru stimularea angajării tinerilor sunt şi alte scheme de ajutor/stimulente financiare avute în vedere pentru angajatori pentru a diminua cât mai rapid şomajul în rândul tinerilor.

„În condiţiile în care mulţi tineri deşi au finalizat studii şi deţin una sau mai multe diplome de studiu, dar nu au nicio calificare cerută pe piaţa muncii, vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere să promovaţi măsuri de calificare a acestei categorii de vârstă, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile” a mai solicitat Mihalescul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: