Prin neîncasarea cotei de 40% din taxa pe mijloacele de transport

Bugetul Consiliului Judeţean, păgubit cu peste 210.000 de lei

> Constatarea a fost făcută de auditorii Curţii de Conturi, potrivit cărora nerealizarea veniturilor diminuează fondurile pentru întreţinerea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene

Camera de Conturi Suceava a constat abateri cu privire la urmărirea încasării cotei de 40% care revine bugetului judeţului Suceava din taxa asupra mijloacelor de transport cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, deţinute de persoanele fizice şi persoanele juridice. Cu prilejul acţiunii de audit finaciar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară, personalul specializat a solicitat Direcţiei „Finanţe-Contabilitate” a Consiliului Judeţean să întocmească situaţia sumelor datorate, cât şi a celor încasate efectiv de la unităţile administrativ-teritoriale sucevene în anul 2019, potrivit legislaţiei.

Astfel, s-a constat că suma rămasă de încasat la 31 decembrie 2019 era de 178.575 de lei, cu majorări de întârziere de 4,538 de lei, rezultând, astfel, venituri neîncasate de 210.694 de lei. Conform auditorilor, cauza care a condus la producerea abaterii o reprezintă nerespectarea prevederilor legale cu privire la evaluarea-stabilirea, urmărirea şi încasarea veniturilor proprii. În Raportul de audit financiar nr. 10400 din 13 mai 2020 al Camerei de Conturi se mai subliniază că nerealizarea acestora se reflectă asupra volumului fondurilor care ar putea fi folosite pentru lucrări de întreţinere, modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene.

Conform Codului fiscal, veniturile provenite din impozitul pe mijloacele de transport, majorările de întârziere, precum şi amenzile aferente sunt utilizate, exclusiv, pentru lucrări de întreţinere, modernizare, reabilitare şi construire a drumurilor locale şi drumurilor judeţene. Din totalul respectiv, 60% reprezintă partea cuvenită bugetelor locale, diferenţa de 40% fiind cota cuvenită bugetului judeţean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: