Din ciclul: idei politice creţe

Vă întrebaţi adesea ce se întâmplă cu politica noastră la vârf că nivelul de încredere în Parlament, în politicieni tot scade, fiind acum la cota de avarie, iar unul dintre răspunsuri îl veţi afla mai jos.

Un important lider PSD avansează ideea unui referendum despre creşterea pensiilor cu întrebarea „Vreţi să vi se mărească pensia?“ Exact ca în zicătoarea: „Calule, mănânci ovăz?“ Este evident că răspunsul nu poate fi decât unul categoric: Da! Iar de aici se va trage concluzia că PSD e singurul partid adevărat din România, celelalte fiind doar cu numele, şi ca atare numai social-democraţii au dreptul să „conducă destinele patriei“. Ceea ce le creează nu neapărat un avantaj imens, cum cred ei, cât iluzii goale de orice conţinut în viitoarea campanie electorală. Doar nu v-aţi fi închipuit că o asemenea idee creaţă are alt scop!

Sugerez importantului lider şi alte întrebări de acelaşi tip: Vreţi să trăiţi mai bine? Vreţi să se reducă taxele şi impozitele la 0 (zero)? Vreţi să se interzică orice tip de examen şi concurs? Vreţi să facem economie la buget prin desfiinţarea Parlamentului, a Guvernului, a Preşedinţiei? Toate răspunsurile vor fi 100% Da! Mai ceva ca înainte de 1989 când PCR câştiga alegerile negreşit cu 99,99%.

După şocul acestor idei creţe, lucrurile s-au mai domolit, iar întrebarea cică ar putea fi uşor modificată: „Puteţi trăi cu pensia actuală?“ Răspunsul, evident, nu va mai fi DA!, ci NU!, dar proporţia va fi aceeaşi. Să nu credeţi cumva că posesorii de pensii mari şi speciale de ‘j de mii de euro nu vor vota la fel cu „sărăntocii“, „ciumpalacii“, „talpa ţării“, termeni folosiţi de „marii“ lor analişti şi comentatori TV. Nimănui nu-i ajunge pensia, oricât de grasă ar fi.

Dar să revenim la ideile creţe ale politicienilor: de 30 de ani partidele majoritare şi-au creat imense avantaje băneşti pentru propriii membri parlamentari, consilieri, primari, dar şi pentru cei numiţi în Armată, Justiţie, Poliţie, Curte de Conturi, Curte Constituţională… Că acolo stau pe bani buni măreţii foşti politruci, activişti, urmaşii lui Ion Iliescu. FSN-PDSR-PSD i-au numit, foarte puţin opoziţia liberală.

Dar îţi stă graiul când vezi că atunci când s-au creat discriminările cele mai greţoase cu salarii şi pensii nesimţite, CCR, ÎCCJR, CSM, Avocatul Poporului… au tăcut mâlc, iar acum, când respectivele discriminări ar putea fi corectate, au sărit toate ca arse. Au uitat că nu au contribuit cu nimic pentru pensiile speciale de zeci de mii de euro, că sumele uriaşe încasate provin de la majoritatea cetăţenilor care se descurcă greu cu pensiile aranjate pe întuneric de faimoasa fostă primăriţă a Craiovei, la ordinul jupânului Dragnea. În legile respective, pensiile speciale au crescut din nou cu foarte multă neruşinare, în timp ce 95% din pensionari au rămas să bată în drâmbă mult şi bine.

Acum vor bate din nou din drâmbă şi nu pentru că guvernul Orban ori preşedintele nu ar vrea să le mărească cu 40%, ci fiindcă fosta guvernare pesedistă a paradit bugetul public, lăsând vistieria statului goală, iar pandemia i-a pus capac. Criza economică bate nu numai la uşa noastră, dar şi a economiilor tari şi performante din toată lumea. De unde se poate face rost de bani când e nevoie de fonduri uriaşe pentru spitale şi relansare economică?

Şi dacă nu vor creşte pensiile cu 40%, şi nu vor creşte, atunci cică PSD va dărâma guvernul Orban, iar eu de abia aştept să o facă – fiindcă vom scăpa de partidul lui Dragnea-Iordache-Nicolicea-Nicolae-Vasilescu-Dăncilă-Ciolacu… în ambele variante: dacă vor creşte pensiile, urmează inflaţia galopantă, criza economică îşi va arăta chipul hâd, iar dacă nu le vor creşte, dând dovadă de ceva înţelepciune, PSD îşi va pierde bazinul electoral, ajungând o epavă politică. Că tot trebuia să se întâmple odată şi odată.

În loc de aceste idei politice creţe, mă aşteptam ca actuala majoritate parlamentară să caute soluţii pentru ieşirea din criza economică, pentru dezvoltarea sectoarelor sănătăţii şi al educaţiei, puse la pământ de pandemie, pandemie care îşi arată iarăşi colţii. Or, nu se întâmplă nimic din toate acestea: din contra, s-a declanşat cu mult înainte de alegeri campania electorală… De aici inflaţia de idei creţe. Ca nişte cuie în sicriul credibilităţii lor politice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: