Întotdeauna, Eminescu

E iunie iar şi au înflorit salcâmii care străjuiesc pridvorul casei copilăriei lui Eminescu din Ipoteşti, „natala vâlcioară” înmiresmată de florile de tei. A mai trecut un an din viaţa noastră, nu şi din eternitatea eminesciană, pentru cei care se încăpăţânează să nu-l uite.

În vremurile confuze pe care le traversăm, asistăm la o şi mai vizibilă disoluţie a valorilor, încât riscăm să uităm cine suntem, de unde venim, cum am depăşit momente grele din istoria noastră. Ne-au fost stâlpi de susţinere credinţa şi cultura, ultima fiind dominată de nume precum Eminescu, care rămâne pentru că se confundă cu neamul, care a fost o conştiinţă prezentă la tot ce s-a petrecut în timpul său şi o fire vizionară.

Cel mai vast, mai sincer şi mai adânc cunoscător al vieţii româneşti

„A fost cel mai vast, mai sincer şi mai adânc cunoscător al vieţii româneşti din tot timpul” aprecia Nicolae Iorga. Există voci care susţin că poezia lui Eminescu s-a demodat. „Nimic mai fals! De fapt, noi suntem depăşiţi de această poezie” sublinia distinsul critic literar Alex Ştefănescu, oferind o soluţie pentru relansarea operei eminesciene: „Ar trebui ca noi, românii, să ne schimbăm radical modul de viaţă. Să ne cultivăm, să ne emancipăm, să trăim mai frumos. Să ne ridicăm, din nou, la înălţimea poeziei eminesciene”. Unicitatea operei eminesciene este susţinută de publicistică, unele dintre opiniile sale fiind surprinzător de actuale. Vom apela la un singur exemplu, extras din articolul „Patologia societăţii noastre”, publicat în 4 ianuarie 1881: „În situaţiunea politică şi în condiţiunea civilă ce s-a croit familiei române prin noile legi se simte de toţi o stare de siluire şi o anomalie, cu toată organizaţiunea savantă a instituţiunilor, în toate raporturile sociale tradiţionale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu easte un singur om serios între noi, fie martor, fie autor, în revoluţiunile ce ne-au agitat şi ne agită de treizeci de ani, care să creadă în stabilitatea stării de lucruri în care ne aflăm; nu este om care să nu se întrebe când o să se sfârşească această operă interminabilă de schimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră în tabere ostile”.

Nu agreăm această divizare, nici pierderea valorilor tradiţionale, fără să respingem ceea ce este benefic modernizării gândirii şi societăţii româneşti. Dornenii care nu uită sclipirile genialităţii eminesciene sunt poate puţini, gestul lor de a-l evoca pe ilustrul înaintaş, măcar la date emblematice din scurta şi fenomenala sa viaţă poate părea desuet, festiv, o picătură de apă într-un ocean. Dar nouă ne demonstrează că suntem vii, că ne pasă ce se întâmplă cu noi şi cu neamul nostru, mai ales în viitor.

Întâlnire la bustul din parc

Limitaţi de situaţia actuală, respectând legea, un grup de iubitori ai lui Eminescu (scriitori, membri ai „Arboroasei”, membri ai filialei vatra Dornei a SCLRB) şi-au dat întâlnire la bustul lui Mihai Eminescu din parcul municipal (donat comunităţii de maestrul Ion Irimescu). Am evocat personalitatea reprezentativă pentru români a genialului nostru poet şi ziarist, cu accent pe actualitatea operei sale. Au recitat versuri omagiale proprii Aldona Patraş, Gruia Ungurian, subsemnata. Poeta Anica Facina a realizat o sinteză a modului în care este perceput şi apreciat Eminescu în Basarabia şi a recitat poezia lui Ion Condrea „Eminescu, flori de tei”, o cuprinzătoare definiţie a omului de cultură Mihai Eminescu.

La Biblioteca Municipală „G.T. Kirileanu” poate fi urmărită o expoziţie de carte din şi despre opera eminesciană, intitulată „Eminescu în durată eternă”.

La bustul Poetului am aprins lumânări, am depus flori, ne-am rugat pentru odihna sa veşnică şi pentru neuitarea sa, pentru puterea de a păstra credinţa noastră în spiritul său nemuritor.

PARASCHIVA ABUTNĂRIŢEI

Foto: EMILIAN FĂCÎNĂ, NICOLETA TODAŞCĂ 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: