Dă-i înainte cu tupeu !

Nu mă pricep la manele şi la muzica gen Bosquito de la care am luat versul din titlu, în schimb mi-a captat atenţia un fapt deloc înduioşător pentru calitatea celor ce aspiră la titlul de politician, nu într-o ţară bananieră, ci în România anului 2020, ţară membră a Uniunii Europene şi stat membru al NATO: doi inşi, Ilan Laufer şi Alexandru Coita (unii scriu cu diacritice: Coiţă), aflaţi acum în SUA, au pus anul trecut la cale înfiinţarea unui nou partid politic în România, Platforma Social-Liberală. Fireşte, dacă sunt cetăţeni români, au tot dreptul să o facă, numai că nu am înţeles prea bine ce legătură au ei din SUA cu Ţara şi cu politica românească.

Cu atât mai mult cu cât unul dintre cei doi, Ilan Laufer, fusese jumătate de an ministru pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat în guvernul Mihai Tudose, unde nu s-a evidenţiat decât prin prezenţa zi de zi pe ecranele televizoarelor. Nu e cazul să comentez rezultatele ministeriatului său, pe care analiştii pricepuţi le-au considerat proaste, nici calificarea profesională fără absolut nicio legătură cu domeniul în cauză, ci tupeul de a veni să ne ceară din nou adeziunea pentru un proiect politic personal. Celălalt, Alexandru Coiţă(?), nu a avut carieră politică propriu-zisă, fiind şi el comentator invitat seară de seară la televiziunile lui Voiculescu.

În aceste condiţii, cât tupeu să ai ca să înfiinţezi un partid pentru ţara ta aflându-te în SUA? Au vrut să ne arate că sunt acolo cu treburi de stat importante? Care să fie acelea? Şi apoi este România chiar ţara tuturor posibilităţilor şi a tuturor sforarilor? Fireşte că au fost mii de astfel de experienţe în aceşti 30 de ani de politicăreală, dar mă gândeam că noii politicieni vin cu expertiză proaspătă, cu ştiinţele politice şi economice învăţate, că sociologia, psihologia… le sunt la îndemână şi când colo descopăr doar tupeu, aroganţă şi amatorism. Ca să nu zicem mai mult.

Şi mai este un aspect bătător la ochi: ideologia Platformei Social-Liberale nu aduce nimic nou, iar social-democraţia şi liberalismul constituie doctrinele celor două principale partide din România, PSD şi PNL. Cum e posibil să aduni Stânga şi Dreapta, Opoziţia şi Puterea, în aceeaşi formaţiune politică? Miroase a Caragiale, a Agamiţă Dandanache, cel ce votase cu toate partidele ca să nu rămână „fără coledzi“.

Pe deasupra, ca ridicolul să ne îngroape definitiv, terenul acesta ideologic „catch all“ (captează tot!), în fapt, un melanj „multivalent“, cu toate elementele ideologice şi doctrinare posibile, e ocupat de Dan Voiculescu, proprietarul Antenelor cu al său Partid al Puterii Umaniste (Social-Liberal) în care se amestecă Stânga cu Centrul conservator umanist şi cu Dreapta. Iar dacă televiziunile sus-numitului refuză sprijinul noii formaţiuni, ceea ce este nu numai previzibil, ci sigur, respectiva construcţie politică n-are nicio şansă să adune alţi prozeliţi în afara deputatului Sorin Bota, după ce a fost trecut pe linie moartă în PSD.

Dar, surpriză! Nici bine nu s-a lansat importanta iniţiativă a Platformei Social-Liberale, că tandemul din frunte, Laufer + Coita(?), nu a mai rezistat ispitei de putere totalitară şi surprizei mediatice prezentată ca „extraordinară“ şi s-a dezagregat, împricinaţii ameninţându-se fiecare cu înfiinţarea unui partid propriu, pe principiile „Un om şi un partid! În partide să ne luptăm!“, nu în săbii ca în basmele copilăriei. E clar că mai toate bolile se pot vindeca, numai tupeul nu.

Cât despre tupeu, să mai observăm că e un atu foarte important în politica românească: spuneţi de cât tupeu e nevoie ca să schimbi de 7 (şapte) ori partidul, inclusiv de la stânga la dreapta şi cu întoarcere de câteva ori la centru? De cât tupeu ai nevoie tu, clasă politică, să ai mai bine de jumătate dintre membri traseişti? Pe cine mai reprezintă astfel de politicieni în afară de propria persoană, de propriul interes? Oare cum poţi deveni peste noapte conservator din comunist fără să te doară mintea?

Iar tupeul nu are legătură cu responsabilitatea, nici cu adevărul. Când ai atâtea victime cu Covid-19, mai cu seamă dintre părinţii şi bunicii tăi, când ai mii de medici şi asistenţi contaminaţi şi chiar decedaţi, nu poţi susţine în Parlamentul României şi ca Avocat al Poporului că distanţarea socială a fost o crimă împotriva economiei şi că medicii le-au impus bolnavilor teroarea şi tortura… Până unde poate merge tupeul?

Aşa că nu e de mirare ce vedem că vine din urmă, alde Laufer şi Coiţă(?).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: