Covidul a infectat politica românească?

Semne erau şi înainte că ceva nu e în regulă cu politica noastră, dar, după primele cazuri de îmbolnăvire a populaţiei cu Covid-19, simptomele de boală nu au mai putut fi ascunse: politica avea accese de pierdere a memoriei, dădea din gard în gard, anunţa decizii politice şocante, unele lipsite complet de realism şi raţiune, altele anulate după scurtă vreme, se făceau alianţe politice pe sub mese, se certau liderii şi partidele (între ele) de mama focului ca să vadă lumea câtă preocupare au pentru viitorul „scumpei ţărişoare“, se iţeau şi se iţesc în frunte foşti bidivii politici ajunşi azi simple mârţoage… Vor mereu în fruntea bucatelor.

Cu toate că piesa asta neroadă şi absurdă se joacă de 30 de ani, cu rezultatele pe care le simţim pe pielea noastră, acum parcă actorii principali au îmbuiecit cu totul. Or altceva ne-am fi dorit de la reprezentanţii noştri plătiţi boiereşte, prea gras, prea mulţi, din bănuţul contribuabilului, din munca lucrătorului cinstit şi a sărmanului.

Pe ce mă bazez: pe declaraţii fără noimă date la debutul pandemiei şi anulate acum când se întrevede(?) posibilitatea ca aceasta să se domolească ori să dispară: cică guvernul şi preşedintele nu sunt în stare să ne apere de boală, vor fi milioane de morţi, nu s-au pregătit din vreme pentru explozia infectărilor, lăsând peste un milion de stranieri să se întoarcă acasă şi să aducă moartea printre „români“.

Fireşte, înţelegem bătălia politică, dar într-o ţară democratică adevărul şi responsabilitatea politică sunt mai presus de toate, inclusiv de voturi: nu putea nimeni să interzică întoarcerea acasă, în România, a cetăţenilor români, însă au fost luate măsuri de carantinare a suspecţilor şi de izolare la domiciliu a celorlalţi, ca drept dovadă, numărul deceselor şi al infectărilor cu coronavirus e mult mai mic decât în ţările cu sisteme medicale bine puse la punct. Da, se poate reproşa că nu întotdeauna şi nu peste tot regulile au fost aplicate corect, eventual până la capăt, că nu au fost suficiente fonduri, materiale şi aparate, nici condiţii create de la început în spitale, că nu doar în Suceava şi în alte câteva locuri numărul deceselor e înspăimântător, iar aceste reproşuri sunt îndrituite, devenind chiar o armă politică redutabilă împotriva liberalilor, a deciziilor guvernamentale şi prezidenţiale.

Numai că, după spaima din primele săptămâni, ce să vezi? Politicienii social-democraţi şi aliaţii lor au întors-o ca la Ploieşti: neagă măsurile restrictive, neagă rolul distanţării sociale, care ne-au salvat totuşi de nenorocire, susţinând sus şi tare că de fapt guvernul lui Iohannis a urmărit să distrugă economia, turismul, viitorul „patriei noastre dragi“ şi să supravegheze populaţia, să o oprească să protesteze în stradă împotriva „măsurilor arbitrare“ precum starea de urgenţă, de alertă, furând datele personale cu termometrul…

Percepţia mea este că Opoziţia parlamentară şi-a dorit o confruntare pe viaţă şi pe moarte cu pandemia, ca în Suedia, sau ca în America de Sud, unde groparii nu mai fac faţă: cine rezistă, bine, cine nu, adio şi-un praz verde, şi-aşa erau bătrâni şi bolnavi, iar cafenelele, restaurantele să lucreze „full time“. Aşadar Opoziţia avea numaidecât nevoie de hecatombe de cadavre, singura cale de a accede la putere după alegeri… Nu-mi dau seama cum oameni politici care vor să conducă ţara pot susţine măsuri criminale, chiar genocidare, fără frică de pedeapsă.

Pe deasupra, apar şi alte anomalii: deşi guvernanţii şi România se confruntă cu o criză financiară teribilă, ca şi celelalte state, fie foarte dezvoltate economic, fie nu, inclusiv SUA, Franţa, Germania…, majoritatea parlamentară actuală a legiferat creşterea pensiilor cu 40%, dublarea alocaţiilor copiilor şi ar mai vrea să trimită către fiecare cetăţean un plic cu bani pentru ieşirea din criză… Sunt tare curios de ce nu au aplicat ei respectivele măsuri şi ce ar fi făcut acum cu astfel de intenţii dacă ar fi fost la Palatul Victoria. De unde ar fi făcut PSD şi ALDE rost de bani, după ce la predarea guvernării au lăsat vistieria statului goală?

Se face mereu apel la responsabilitatea guvernanţilor, a Puterii, dar nu se admite nicidecum că Opoziţia alcătuită din majoritatea parlamentară actuală trebuie să manifeste aceeaşi responsabilitate faţă de destinul României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: