O carte despre Eminescu de la Odesa

„Argus şi slugile sale (Cei care au făcut să moară Eminescu)” de Vadim Bacinsch, Editura Serebia, Chişinău, 2019, este o carte pe care am primit-o în dar de la dr. Vasile Şoimaru, coordonatorul proiectului „Românii din jurul României”, sub egida căruia a apărut, şi pe care convenisem cu dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, să o lansăm la ediţia din mai 2020 a „Salonului Literaturii Române din Bucovina”. Amânarea, deocamdată, sine die a acestui eveniment major din viaţa culturală a Bucovinei, ne obligă să aducem cartea sub ochii cititorilor fără cadrul meritat. Deocamdată, ne mulţumim doar să o semnalăm, străduindu-ne să-i publicăm prezentarea în preajma zilei de 28 iunie, o zi care a avut nu o dată parte de radiografieri pertinente graţie unor invitaţi de primă statură ai Bibliotecii: Theodor Codreanu, Ion Filipciuc, Nicolae Georgescu, Lucia Olaru Nenati, Dimitrie Vatamaniuc.

Autorul cărţii, Vadim Bacinschi (n. 1958), absolvent al Facultăţii de Jurnalism din Chişinău, trăitor în Odesa, mărturiseşte: „Am scris această carte din revolta sufletului meu. Revolta împotriva celor care, prin acţiunile lor, au pus capăt vieţii jurnalistului şi scriitorului Mihai Eminescu – cea mai prolifică figură a culturii române. Există destule mărturii documentare în epocă, din care putem deduce cu certitudine cine au fost ei, asasinii lui Eminescu, din ce motive şi cum au acţionat. Trebuie să-i cunoaştem, să le cunoaştem faptele. Şi dacă nu-i putem scoate din istorie (ar merita-o), să-i punem măcar la stâlpul infamiei”.

„Eminescu şi «românenii» de pretutindeni (În loc de prefaţă)” se intitulează mănunchiul de gânduri al academicianului Mihai Cimpoi care deschide cartea. Aceasta are şi o postfaţă, „«Tratament» pentru indezirabili”, semnată de Nicolae Rusu, lectorul cărţii, scriitor care a fost prezent şi în aceste Pagini cu o cronică de Maria Toacă.

Volumul a fost editat cu sprijinul Institutului de Studiul Arhivelor şi a domnului Eugen Static, menţionează autorul.

Reamintim iubitorilor lui Eminescu, cititorilor operei sale, dar şi ai cărţilor exegeţilor săi, prezenţa poetului şi redutabilului ziarist la Odesa în august şi septembrie 1885, şi a sudului Basarabiei, astăzi aparţinând Ucrainei, în lirica şi publicistica sa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: