Preoţi din cadrul eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor către PF Daniel şi ÎPS Teofan:

Viaţa Bisericii din Bucovina nu poate fi asigurată de alegerea în scaunul vacant de Arhiepiscop a unui arhiereu dorit de unii din „domnii primari” ai judeţului Suceava

…ci poate fi asigurată de cel care va fi rânduit conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române

Un grup de preoţi din cadrul eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a adresat o scrisoare Preafericitului Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române şi Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, locţiitor de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în care condamnă gestul prin care primari din judeţul Suceava se implică în viaţa Bisericii, susţinând candidatura PS Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, şi cer ca alegerea noului arhiepiscop al Sucevei şi Bucovinei să fie făcută conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Vă prezentăm integral textul scrisorii transmise de preoţi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor remis redacţiei. (N.B.)

Cu adâncă smerenie şi noi, preoţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne adresăm Preafericirii Voastre, Părinte Patriarh Daniel şi Înaltpreasfinţiei Voastre, Părinte Mitropolit Teofan, într-o situaţie care ne priveşte direct pe noi, privind viaţa religioasă din Bucovina.

Viaţa Bisericii din Bucovina nu poate fi asigurată de alegerea în scaunul vacant de Arhiepiscop a unui arhiereu dorit de unii din „domnii primari” ai judeţului Suceava, ci poate fi asigurată de cel care va fi rânduit conform rânduielilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Suntem slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, canonic hirotoniţi de către vrednicii de pomenire arhierei: Teoctist (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române) şi Pimen (Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor), preoţi care ducem greul, în prima linie, mai ales în aceste vremuri de tulburare prin care trece întreaga umanitate în aceste zile.

Întrucât în presa de la nivelul judeţului nostru a apărut un articol care, se doreşte, într-un mod nedrept, să influenţeze alegerea viitorului Arhiepiscop de Suceava, dorim să Vă adresăm rugămintea noastră de a cumpăni foarte bine aceste lucruri şi de a nu Vă lăsa influenţaţi de această „cerere”, care cu siguranţă îşi are sorgintea din rândul membrilor Centrului Eparhial de la Suceava şi protopopilor din judeţ. Următoarea afirmaţie: „Ştim că, potrivit legiuirilor bisericeşti, postul rămas liber după decesul Arhiepiscopului Pimen va fi supus votului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi că în perioada ce va urma vom avea un nou arhiepiscop la Suceava. De aceea, ne adresăm Preafericirii Voastre, mizând pe rolul important pe care îl aveţi în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rugămintea de a-l recomanda membrilor Sfântului Sinod pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în funcţia de titular pentru scaunul arhiepiscopal din Suceava” ne duce cu gândul că este mai degrabă un îndemn la fraudă şi abuz din partea Sfântului Sinod al Bisericii noastre strămoşeşti, ceea ce nu vrem să credem că va exista. Vă rugăm: lăsaţi ca alegerea noului Arhiepiscop să urmeze rigorile canonice şi statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

Următoarea afirmaţie nu poate fi decât un şantaj ieftin la adresa Bisericii Ortodoxe: „Avem încrederea că prezenţa Preasfinţitului Damaschin în scaunul Sucevei ne va motiva şi pe noi mai mult să sprijinim proiectele culturale, filantropice şi educaţionale ale Arhiepiscopiei, precum şi pe cele ale Bisericii Ortodoxe Române, pe care Preafericirea Voastră o păstoreşte cu dragoste şi jertfelnicie în aceste vremuri tulburi”, cum că doar dacă va fi el se vor sprijini aceste proiecte menţionate.

 Nimic mai fals, deoarece bucovinenii sunt oameni religioşi care se adaptează păstorului religios. Ne dăm seama cu uşurinţă, ca cei ce cunoaştem foarte bine profilul semenilor noştri bucovineni, că semnatarii acestei cereri sunt oameni care doresc să influenţeze decizia Sinodului Bisericii noastre, oameni care doresc anumite privilegii şi care, se pare, doresc să continue anumite nereguli ce sunt de ani buni în eparhia noastră.

„În cei trei ani de activitate ierarhică, Preasfinţitul Damaschin a preluat o bună parte din atribuţiile Arhiepiscopului Pimen, care a avut încredere deplină în el. Un alt ierarh, străin de provocările generate de cultele neoprotestante, străin de preoţii şi colaboratorii de la Centrul Eparhial, nu ştim în ce măsură s-ar putea adapta la funcţia rămasă vacantă la Suceava. Oricum, nu s-ar adapta mai bine ca Episcopul Damaschin, care este omul locului, fiu al Bucovinei şi episcopul vicar în funcţie.”

Din această constatare eronată, putem desprinde cu uşurinţă, ca cei ce am colaborat direct cu Centrul Eparhial, că Preasfinţitul Damaschin nu a avut nicio atribuţie în „mersul” administraţiei ecleziale din Arhiepiscopia noastră, de fiecare dată acţionând în funcţie de decizia pe care o lua bunul nostru păstor, vrednic de pomenire, părinte Pimen.

Oare toţi ierarhii eligibili, conform listei pe care trebuie să o întocmească Cancelaria Sfântului Sinod, nu sunt competenţi şi capabili să conducă această eparhie, să se adapteze la problemele multe şi grele ale acestei eparhii?? sau noul arhiepiscop nu poate fi pe placul consilierilor şi celor de la Centrul Eparhial, care, observăm, „trag cu dinţii” de scaune. Problemele cu care noi ne confruntăm sunt multiple, nereguli, abuzuri şi nu dorim să continue, întrucât, din păcate, Preasfințitul Damaschin este condus din umbră de stareţul de la Sihăstria Putnei şi de fratele său de călugărie Hrisostom de la Iaşi, care dă sfaturi şi poveţe în ascuns. Noi îl respectăm pe episcopul nostru vicar, ştiind că este un om duhovnicesc şi deştept, dar nu cu experienţa necesară de a conduce frumoasa, dar încercata Arhiepiscopie Bucovineană.

Totodată, nu putem înţelege această presiune enormă, ce se pune pe umerii Dumneavoastră privind viitorul vieţii religioase din Bucovina, dar ne putem da seama cu ușurința cât de mare este dorinţa unora de a fi în funcţie un om controlabil.

Adresăm şi rugămintea ca să se înceteze în regim de urgenţă întrunirile şi toate presiunile ce se fac asupra noastră, a preoţilor, în aceste zile. Suntem solicitaţi să ne rugăm şi să îl ascultăm pe Preasfinţitul Damaschin, să fie bine pentru dânsul… unde am ajuns oare?! Credem că în punctul de a fi forţaţi să nu vorbim nimic şi să acceptăm orice va fi, eventual din nou o perioadă în care iar să suportăm nereguli şi interese ale unora sau altora din aparatul administrativ şi nu numai.

Respectuos, Vă adresăm şi întrebarea: Oare cererea-memoriu depusă Preafericitului Părinte Daniel a fost depusă la impulsul primarilor?! sau a consilierilor şi protopopilor sub ordinul PS Damaschin. Niciunul dintre noi nu am auzit vreodată ca, într-o eparhie vacantă, să se solicite public, de politic, numirea unui arhiereu… ori din nou suntem, noi Biserica, conduşi de politic?!?

De ce oare în ultimele două săptămâni, pe site-ul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, portalul Doxologia, se publică şi mediatizează intens predicile, cuvintele şi „activitatea” PS Damaschin? Ştim că acolo are ucenici pe care se pune presiune, dar şi presiunea preotului Hrisostom de la Iaşi, care doreşte influenţarea Mitropolitului Teofan.

Dorim oprirea acestor manevre, care nu sunt demne de Biserica lui Hristos, şi să se acţioneze legal, canonic pentru a dăinui pacea, armonia şi înţelegerea în Bucovina.

Încheiem, rugându-Vă să ascultaţi şi glasul nostru, al preoţimii, care de cele mai multe ori purtăm greul Bisericii pe umerii noştri, să fie ales în treapta de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor ierarhul care va fi de la Dumnezeu, prin rânduielile bisericeşti canonice, urmând să fim în ascultare şi smerenie faţă de mai marii noştri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: