SMMR acuză abuzurile asupra medicilor rezidenţi

SMMR acuză abuzurile asupra medicilor rezidenţi

> Aceştia sunt fără sporuri şi stimulente pe perioada pandemiei, deşi sunt în prima linie

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) a atras atenţia asupra abuzurilor care se fac asupra medicilor rezidenţi, care nu au primit nici sporuri şi stimulente, deşi se află în prima linie în lupta cu efectele pandemiei cu noul coronavirus.

„În România, medicul rezident a avut dintotdeauna un statut aparte, el fiind în acelaşi timp medic şi furnizor de servicii medicale pentru pacienţi, cât şi beneficiar al unui sistem de educaţie medicală şi de pregătire postuniversitară. Din aceste considerente, această poziţie de tranziţie din cadrul sistemului medical a fost supusă sistematic unor abuzuri şi nerespectări ale drepturilor atât din perspectiva salarială, cât şi din cea educaţională” se arată într-un comunicat semnat de preşedintele SMMR, dr. Ioan-Alexandru Mirea, şi remis redacţiei.

Potrivit acestuia, în sistemul medical românesc, medicul rezident este angajat de o unitate sanitară plătitoare desemnată de Ministerul Sănătăţii, dar îşi desfăşoară activitatea şi pregătirea, printr-un sistem modular, în alte unităţi sanitare acreditate.

În acelaşi timp, activitatea didactică este susţinută de cadre universitare abilitate ale universităţilor şi facultăţilor de medicină, acestea fiind structuri ce aparţin Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

„În contextul recentei stări de urgenţă adoptate la nivel naţional timp de două luni şi a numeroaselor ordine şi ordonanţe decretate în acea perioadă, s-a decis ca întreg personalul medical implicat în mod direct în pandemia Covid-19 să beneficieze de o serie de sporuri şi stimulente pentru eforturile lor şi riscurile la care au fost şi sunt în continuare supuşi în activitatea lor zilnică. Am observat cu profundă dezamăgire că medicii rezidenţi au fost, din nou, victimele abuzurilor din sistem, ei nebeneficiind de sporurile meritate sau de stimulentul lunar în valoare de 500 de euro. Zilnic sunt în prima linie, fiind o parte esenţială în procesul de diagnostic şi cel terapeutic al pacienţilor afectaţi de această boală, tratând şi multiplele comorbidităţi asociate. Aici sunt vizaţi medicii rezidenţi aflaţi în pregătire în specialităţi clinice, dar şi chirurgicale din toate centrele de pregătire” se arată în comunicat.

Preşedintele SMMR acuză comunicarea deficitară sau inexistentă dintre serviciile RUNOS (resurse umane, normare, organizare, salarizare) ale unităţilor sanitare, direcţiile de sănătate publică şi Ministerul Sănătăţii, ce a dus la excluderea medicilor rezidenţi din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât şi pentru stimulentele stipulate în lege.

„Numeroşi medici rezidenţi au fost ameninţaţi, jigniţi şi desconsideraţi de structurile anterior menţionate pe perioada desfăşurării rezidenţiatului, fiind remuneraţi necorespunzător şi ilegal, neconform grilelor de salarizare, în numeroase rânduri” subliniază preşedintele SMMR.

El a afirmat că prin acest mesaj doreşte să tragă, încă o dată, un semnal de alarmă prin care speră că vor fi deschise căi de comunicare mai eficiente cu factorii decizionali, conştientizarea în rândul populaţiei a situaţiei medicilor rezidenţi, cât şi mobilizarea medicilor rezidenţi pentru a-şi cere drepturile şi a nu mai suporta abuzurile şi neregulile la care sunt supuşi sistematic.

Pentru a susţine această solicitare, SMMR prezintă declaraţia detaliată a medicului rezident dr. Voropanov Ion Alexandru, implicat în linia întâi în pandemia Covid-19:

„Sunt medic rezident pneumolog pediatru anul IV. Am lucrat în perioada 1 martie – 31 mai pe secţie Covid-19, cu pacienţi infectaţi, în cadrul INBI «Matei Balş». În toată această perioadă, a stării de urgenţă, o parte din colegi (medici, asistente, infirmiere) s-au infectat cu SARS-CoV-2. Fiind părinte şi locuind în chirie, am considerat utilă şi meritată indemnizaţia de risc Covid-19, indemnizaţie finanţată din fonduri europene. Astfel, am trimis în timp util toată documentaţia necesară spitalului plătitor SCU «Sfântul Ioan» în vederea acordării acestei indemnizaţii. Acelaşi spital timp de patru ani de zile nu mi-a acordat niciodată salariul corect. Niciodată nu mi-a plătit sporul de pericol notat pe pontajul de la spitalele în care am efectuat stagii, ci un spor minim, legea permiţând acest artificiu. Am primit astfel pe luna aprilie salariul mai mic decât colegii mei rezidenţi, care au alte spitale plătitoare. Indemnizaţia, surpriză: nimeni angajat al SCU «Sfântul Ioan» nu a primit-o. Vom primi această indemnizaţie? Unii rezidenţi poate, dar majoritatea nu o vor primi. Serviciul RUNOS al aceluiaşi spital, SCU «Sfântul Ioan», a omis de pe lista trimisă la Ministerul Sănătăţii, prin diferite motivaţii inventate, o mare parte a medicilor rezidenţi implicaţi direct în lupta cu Covid-19. Nici numele meu nu se află pe acea listă, iar Serviciul RUNOS al SCU «Sfântul Ioan» susţine că nu va mai trimite o altă listă pentru luna aprilie, deşi a fost incompletă. O parte dintre colegii mei au primit indemnizaţia pentru că au avut alt spital plătitor. Unde este respectul pentru medicii tineri care aleg să rămână în ţară? Lipseşte cu desăvârşire. Consider că felul în care procedează de mulţi ani conducerea şi managementul SCU «Sfântul Ioan» reprezintă un ABUZ!”.

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi din România (SMMR) este o organizaţie independentă, non-guvernamentală şi apolitică, care îşi doreşte să devină reprezentativă pentru toţi cei peste 15.000 de medici rezidenţi din România, indiferent de specialitatea acestora şi a centrului în care profesează, în relaţia cu autorităţile statului, a spitalelor în care îşi desfăşoară activitatea şi cu alte organizaţii de profil de la nivel naţional şi internaţional. Înfiinţată în 2015, SMMR a apărut ca răspuns la nevoia de afiliere şi de reprezentare a medicilor rezidenţi, în contextul numeroaselor modificări şi nereguli apărute în cadrul procesului de pregătire al acestora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: