Elena l-a făcut de râs

S-a întâmplat la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava, în anul 1971. Totul a început în toamna anului 1968, când la clasele a X-a de reală (trei la număr) a venit un nou profesor de matematică.

În clasa noastră, celui care în clasa a IX-a luase premiul I pe liceu, la prima oră de matematică i s-a pus un 2 (doi). Eu am primit o singură dată un 8 (opt), iar în rest am fost ţinut doar în 5 (cinci) şi 6 (şase) mai primind, din când în când, câte un 4 (patru) şi un 3 (trei). Cam aşa eram trataţi, în mod special băieţii, pentru a nu ni se urca la cap şi pentru a fi tot timpul în vecinătatea corigenţei.

Venise de pe undeva de la munte un nou coleg şi începuse să le conducă pe unele colege de clasă pe drumul lor către casă. Această atitudine nu era la modă în Suceava în acei ani şi cred că pe profesorul nostru de matematică (un burlac întârziat) îl cam deranja. L-a scos la tablă de vreo câteva ori, poate intenţionat l-a băgat în încurcătură şi i-a dat tot atâţia de 3 (trei). „Ce te uiţi aşa la mine?! Crezi că mă intimidezi?!” Noul nostru coleg a trebuit să-şi grăbească plecarea din liceu chiar după trimestrul I.

Au mai fost câţiva colegi care îi deveniseră antipatici profesorului de matematică. Unul cânta la chitară în nu ştiu ce formaţie de pe la Casa de Cultură, un altul activa în cadrul clubului de aeromodelism de pe lângă Casa Pionierilor, un altul era prea vioi şi juca handbal în echipa liceului, un altul era prieten cu viitoarea (şi actuala) lui soţie… Toţi ăştia, dacă nu au fost lăsaţi repetenţi din cauza matematicii, a trebuit să se transfere de la Liceul „Ştefan cel Mare” la alte licee din oraş, din judeţ sau chiar din ţară.

Cei care au mai rezistat au format, în continuare, tot trei clase de reală, dar trierea lor a continuat prin alţi corigenţi şi repetenţi şi în clasa a XI-a, tot pe motivul matematicii. Astfel, numărul celor de la clasele de reală s-a subţiat considerabil.

Toţi cei care au fost declaraţi promovaţi la sfârşitul clasei a XI-a au fost împărţiţi în doar două clase a XII-a de reală. Aşa s-a ajuns ca în clasa în care eram şi eu să fim 46 de elevi.

Clasa noastră l-a avut diriginte, în ultimii doi ani de liceu, chiar pe temutul profesor de matematică. Pot spune că am făcut „matematică pe pâine”. În afara orelor de matematică din programa şcolară, mai făceam matematică şi la orele de dirigenţie. Câteodată mai eram chemaţi să venim la şcoală cu o oră mai devreme, tot pentru matematică. Şi se mai întâmpla să facem matematică şi în câte o oră de educaţie fizică. Puneam creierul să facem gimnastică.

Ca teme pentru acasă, în afara exerciţiilor şi problemelor din manualele şcolare, mai trebuia să rezolvăm suplimentar şi altele, din „Gazeta matematică” şi din culegerea profesorilor universitari Donciu şi Flondor.

Strategia profesorului nostru de matematică, a dirigintelui nostru, era să ţipe la noi, să ne facă proşti şi să ne noteze doar cu 5 (cinci) şi 6 (şase). Dacă nu erai suficient de sârguincios sau deveneai cumva antipatic, o notă de 3 (trei) te catapulta în rândul corigenţilor. Aşa ne-a păstorit dirigintele nostru că, din 46 de elevi, doar 36 au fost lăsaţi să se îndrepte spre examenul de bacalaureat, ceilalţi 10 fiind lăsaţi corigenţi pe vară. La bacalaureat, la proba scrisă, la matematică, 35 au luat 10 (zece) şi doar Elena a luat 9 (nouă), deci l-a făcut de râs!

La examenul oral, toţi cei 36 au luat 10 (zece). Şi asta în condiţiile în care în toată Suceava s-au mai luat doar doi de 10 (zece)! „Ăia cu 8 (opt) vin la toamnă” ar fi răspuns dirigintele nostru preşedintelui de comisie de la examenul de bacalaureat.

CONSTANTIN PAPUC

P.S. Din clasa noastră de 46 de elevi, în primul an (1971) am intrat 42 la diferite facultăţi. În anul următor au mai intrat încă 2. Nu existau admiteri pe bază de dosar; totul trecea prin comisii de examinare, cu probe scrise şi orale. Concurenţa putea fi foarte mare, în funcţie de specialitatea pentru care te înscriai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: