Suceveni prinşi că lucrau în perioada în care aveau contractele de angajare suspendate

>Inspectorii de muncă au sancţionat agenţii economici care nu au afişat, la loc vizibil, conduita obligatorie referitoare la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a fost implicat în campania naţională de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor. Conform inspectorului-şef Romeo Butnariu, la acţiune au participat 14 inspectori de muncă din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă” şi al Compartimentului „Control muncă nedeclarată”. Ei au efectuat 68 controale, în urma cărora s-au aplicat 52 sancţiuni contravenţionale, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 120.500 de lei.

În timpul verificărilor au fost depistate opt persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care două ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REGES) până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Alţi patru lucrători nu aveau contract individual de muncă, în timp ce două persoane munceau în perioada în care aveau contractele individuale de muncă suspendate.

„Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi şase angajatori, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, cu o valoare a amenzilor aplicate de 60.000 lei” a precizat Romeo Butnariu.

Printre deficienţele constatate, alături de cele deja menţionate, se numără neeliberarea adeverinţelor la încetarea raportului de muncă; nerespectarea repausului săptămânal; lipsa copiilor după contractele individuale de muncă la obiectivul de lucru; neevidenţierea timpului de muncă prestat de salariaţi.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 27 angajatori, cu 711 lucrători. Cu sancţiuni s-au ales 23 de angajatori, controlorii aplicând două amenzi totalizând 11.000 lei, precum şi 45 de avertismente. Principalele nereguli descoperite pe durata verificărilor se referă la faptul că nu s-au prevăzut semnalizările de securitate corespunzătoare activităţilor şi traficului rutier şi nu s-au efectuat verificările periodice ale echipamentelor de muncă care intră sub incidenţa prevederilor ISCIR. La acestea se adaugă lipsa controalelor medicale periodice, a instrucţiunilor proprii corespunzătoare activităţilor, cât şi a afişării, la loc vizibil, a regulilor de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: