Voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului

An de an, pe data de 31 mai, se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Mondială fără Tutun, iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1987, în vederea combaterii fumatului şi prevenirii riscurilor cauzate de acest flagel.

Anul acesta tema acestui eveniment global s-a concentrat pe protejarea tinerilor împotriva manipulării industriei de tutun şi prevenirea utilizării produselor cu tutun şi a nicotinei de către tineri.

Epidemia tutunului reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice. Consumul de tutun ucide peste 8 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, dintre care un milion mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Din 17 martie 2016, România a devenit a 94-a ţară din lume în care nu se mai fumează în spaţiile publice închise, conform Legii nr.15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În ţara noastră, mor anual peste 36.000 de persoane ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Cancerul pulmonar este principalul factor de risc pentru persoanele fumătoare, la care se alătură şi bolile cardiovasculare.

Speranţa de viaţă a unui fumător este redusă cu 10 ani comparativ cu cea a unei persoane nefumătoare. Conform statisticilor, 13% din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă sunt pierduţi prin diverse dizabilităţi sau decese premature cauzate de bolile induse de fumat.

În urma unui studiu realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menţine relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 15 ani, cu 2% peste media europeană de 26%, situându-se astfel pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Accesibilitatea produselor din tutun nu doar creşte numărul fumătorilor, ci le permite minorilor să îşi achiziţioneze produse din tutun. În urma unui studiu, peste 70,7% dintre copii afirmă că şi-au cumpărat ţigările de la magazin, din sursă legală.

La nivelul ţării noastre, 53.523 de copii cu vârsta între 13 – 15 ani sunt consumatori constanţi de tutun, iar numărul ţigărilor fumate de cei tineri are o medie de 83.027.280 pe an.

Deşi procentul adolescenţilor care fumează în prezent ţigări este în scădere, tot mai mulţi tineri aleg să fumeze ţigări electronice şi produse din tutun încălzit. Astfel, numărul total al celor care fumează ţigări electronice este aproape egal cu cel al tinerilor care fumează ţigări clasice.

Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Ca deputat, medic pediatru şi „Ambasador 2035 Fără Tutun” voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului, astfel încât în România generaţia de astăzi să devină Generaţia fără fumat.

Dr. MARICELA COBUZ,
Deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: