Prefectura Suceava

Măsurile destinate protecţiei clienţilor la redeschiderea teraselor

Prefectura Suceava a informat, sâmbătă, că – prin Ordinul comun 966/ 1809/ 105/ 29.05.2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Economiei şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi Siguranţei Alimentelor – au fost stabilite măsurile specifice care trebuie aplicate pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele/ spaţiile deschise din exteriorul unităţilor de alimentaţie publică în legătură cu activităţile de manipulare, preparare, comercializare, servire şi consum al produselor alimentare, având în vedere că începând cu data de 1.06.2020 sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele sau spaţiile deschise din exteriorul unităţilor de alimentaţie publică.

Prin ordinul comun menţionat sunt stabilite mai multe măsuri destinate protecţiei clienţilor:

– la intrarea în spaţiul special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terasă) se va face un triaj observaţional al clienţilor (accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis);

– la intrarea în spaţiul special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terasă) şi la grupurile sanitare vor fi dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, şi se va proceda la informarea acestora cu privire la modul de utilizare;

– se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul spaţiului special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terasă), astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi;

– se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta; acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi tacâmuri de unică folosinţă;

– se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei;

– în unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas;

– va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire;

– se va asigura că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficient şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi; se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 m între persoane; excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu;

– se asigură respectarea unei distanţe de minim 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate;

– în funcţie de amplasarea meselor cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul spaţiului special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terase);

– ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului;

– se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi mănuşi; mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;

– se va proceda la informarea clienţilor asupra regulilor de igienă, dezinfectare şi distanţare fizică, precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;

– se va asigura curăţarea şi dezinfecţia cu substanţe biocide avizate a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;

– se va asigura o protecţie suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate, acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete;

– se va efectua dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide;

– utilizarea de semnalizări verticale pentru a direcţiona clienţii terasei pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia pe terasă, menţinând în acelaşi timp distanţa de 2 m. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: