IN MEMORIAM

Şi totuşi, Vlad Pohilă…

În aceste timpuri grele de izolare pentru firea umană, obişnuiţi cu plimbările, întâlnirile, îmbrăţişările, vizitele şi alte manifestări de socializare, dar de câteva luni interzise, lumea culturii româneşti află o veste şi mai tristă decât pandemia 2020, venită peste noi, dar pe care o aşteptăm să plece. Vlad Pohilă, scriitorul, lingvistul, publicistul, un titan al renaşterii naţionale, ne părăseşte pentru o altă viaţă mai bună. Tristeţea nemăsurată şi sinceră a celor care l-au cunoscut a căzut ca o piatră pe suflet, pe care nu vom urni-o prea uşor, pentru că pierderea unui om de calitatea lui Vlad nu se uită aşa uşor. Cine l-a cunoscut pe Vlad Pohilă i-a devenit un prieten drag, iar asemenea prieteni, şi nu erau puţini, avea în tot spaţiul românesc. Nu cred că voi greşi când spun, în spaţiul românesc elitar, în mai toate localităţile din România. Pentru că şi Vlad Pohilă era un om cu o moralitate rafinată, cum rar îşi mai poate păstra această calitate omul mileniului al treilea.

Scriam cu ocazia unui ceas aniversar din viaţa sa că este un om selectiv al valorilor, iar acest titlu de nobleţe, recunoscut de mulţi care i-au citit opera, l-a purtat cu cea mai mare frumuseţe în tot ce a scris. În una din cărţile sale, apărută în 2008, „Şi totuşi limba română”, o culegere de texte publicistice pe teme de cultură, autorul a scris, în calitate de cercetător şi căutător al „cuvântului ce exprimă adevărul”, cu ochiul lui Esop şi cu har dostoievskian, despre oamenii dragi de ieri şi de azi – Mircea Vulcănescu, Nicolae Iorga, Eugen Coşeriu, Mihai Cimpoi ş.a. – titani ai culturii noastre care au creat cel mai frumos mit, cel al dragostei de carte, acestea fiind şi diegeza semnificativă a acestui volum. În prefaţa acestei cărţi, poetul Grigore Vieru aducea mai multe argumente de ce Vlad Pohilă este îndrăgit de Domnia Sa, dar şi de mulţi care l-au cunoscut: „1. Pentru că ceea ce scrie este temeinic şi se reazemă pe o solidă cultură – dovadă că o personalitate nu se poate afirma în afara unei riguroase pregătiri culturale, dar nici în afara scânteii divine pe care, înainte de a purcede pe calea cunoaşterii, e necesar ca Dumnezeu să ţi-o fi pus în piept la naştere; 2. Pentru că i-a fost drag până la lacrimi Eminescu; 3. Pentru că este înzestrat cu tocmai trei haruri: lingvistic, ziaristic şi eseistic; 4. Pentru netalentul de a sta cu fundul în două luntri; 5. Pentru demnitatea sa de român, de fiu al Cetăţii; 6. Pentru că nu l-am văzut niciodată printre «patrioţii» cheflii”. Nu cred că cineva a pus vreodată la îndoială patriotismul lui Vlad Pohilă, la fel cum ţinuta sa literară şi culturală a fost edificată zilele acestea, în câteva cuvinte, de distinsul profesor de la Chişinău, Adrian Ghicov, drept „cavalerul limbii române şi expresia legendară a intelectului nostru”. Despre plecarea acestui cavaler şi Basarabia spune cu durere …şi totuşi, Vlad Pohilă.

Omul Vlad Pohilă a fost un prieten neobosit şi nelipsit al cărţilor, nu cartea l-a adoptat, ci el a înfiat cărţile, ca pe nişte copii trimişi de Dumnezeu. Şi-a găsit confortul sufletesc în marele templu al bibliotecii, aici urmând tezele lui Eminescu, Iorga, Camus sau ale altor exegeţi ai vremii că „Un om cult înseamnă o minte deschisă către bunătate şi frumuseţe”.

Intelectualul rafinat Vlad Pohilă era aşteptat ca o mană cerească să modereze conferinţe cu tematici de cultură, şedinţe literare pentru tineri liceeni, pentru că avea o pregătire enciclopedică. Scria în cartea sa „Şi totuşi, limba română” „să ne apropiem de Eminescu mereu cu dragoste, dar şi cu recunoştinţa pe care le merită”. Acum scriem noi îndemnul, reînnoindu-l mereu „să ne amintim oricând de Vlad Pohilă cu dragoste şi cu recunoştinţă”, chiar dacă nu-l vom uita niciodată.

SILVIA STRĂTILĂ 

 Chişinău

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: