Prevenirea răspândirii noului coronavirus în transportul şi distribuirea de mărfuri

 >Vehiculele vor fi dotate cu truse de prim ajutor şi kit de igienă personală, cu săpun, gel hidroalcoolic şi şerveţele de unică folosinţă > În cazul livrărilor la domiciliu, personalul de deservire va evita contactul direct cu clienţii, mărfurile fiind lăsate la lift, uşă sau la poartă

 În contextul pandemiei de Covid-19, atât continuarea, cât şi reluarea activităţilor de transport, distribuire şi încărcare-descărcare a mărfurilor trebuie să se desfăşoare fără expunere la riscuri profesionale şi, în special, cu evitarea sau reducerea la minimum posibil a pericolului de contractare a noului coronavirus, atrage atenţia Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava. Astfel, potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, printre altele, angajatorii sunt obligaţi să asigure măşti şi mănuşi de protecţie, dar şi verificarea temperaturii lucrătorilor, înainte de a fi primiţi la locul de muncă. Gratuit vor fi distribuite săpun, prosoape de hârtie şi biocide, fiind luate şi măsuri de păstrare a distanţei de siguranţă şi evitare a activităţilor colective. În ceea ce priveşte aspectele organizatorice, şeful ITM Suceava spune că, pe trasee, vor fi identificate locurile în care se vor face opriri, în special pentru cursele pe distanţe lungi, recomandate fiind cele în care există serviciile necesare. În cazul livrărilor la domiciliu, se va evita contactul direct cu clienţii, fiind impusă lăsarea mărfurilor la lift, uşă sau la poartă. Din punct de vedere igienico-sanitar, persoanelor care efectuează activităţi de transport li se vor furniza apă potabilă, consumabile şi alte materiale necesare, vehiculele de transport marfă fiind dotate cu truse de prim ajutor şi kit de igienă personală, conţinând săpun sau gel hidroalcoolic şi şerveţele de unică folosinţă. Lucrătorii vor ventila des cabina mijlocului de transport marfă, iar volanul, maneta de schimbare a vitezei, comenzile, butoanele, mânerele uşilor şi cheile vor fi curăţate şi dezinfectate corespunzător, între utilizări. Pentru dezinfectare, se vor utiliza înălbitor comercial, alcool sau alte virucide autorizate, dar alte tehnici adecvate, în funcţie de tipul mărfurilor manevrate.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu atenţionează, de asemenea, că lucrătorii nu se vor prezenta la lucru cu simptoame de tuse, febră şi cu dificultăţi de respiraţie, angajatorul fiind anunţat despre rămânerea lor în autoizolare pe o perioadă de 14 zile. Nu în cele din urmă, conductorii auto trebuie să verifice dacă s-a efectuat igienizarea periodică a instalaţiei de aer condiţionat, să cureţe şi să dezinfecteze interiorul mijlocului de transport marfă. Aceştia vor evita expunerea la contact direct cu un număr mare de persoane, cât şi zonele aglomerate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: