Activistul de mediu Tiberiu Boşutar explică mecanismul prin care se fură lemn

> El este revoltat că nimeni nu se sesizează că pe tot lanţul se vinde în pierdere, dar profiturile sunt mari: preţul mare al lemnului este dat de faptul că încă se poate fura!

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar din Moldoviţa a explicat, marţi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, mecanismul complex al furtului de material lemnos. El consideră că situaţia este prea puţin cunoscută de cei în drept, pentru că nu înţeleg cum funcţionează întregul lanţ de la exploatare la comercializare.

„De ani de zile urmăresc fenomenul ce implică furtul de lemn din pădurile de producţie. Preţul foarte mare la adjudecarea la licitaţiile de masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Suceava nu este dat de calitatea lemnului, pentru că oricât ai da pe lemnul ăla, ajunge în mare parte tot la un depozit de cherestea de construcţii” a spus Boşutar.

Potrivit acestuia, preţul foarte mare al lemnului este dat de faptul că încă se poate fura.

„Toată lumea bănuieşte, dar eu înclin să cred că cel mai bine ştie ultimul din capătul lanţului, respectiv muncitorul. Ăla bate şi cu bucşa lui şi cu bucşa agentului, bate şi cu ciocanul fals al pădurarului, bate şi cu ciocanul fals al inginerului. Tot muncitorul acela participă şi la marcat. Ăla are o imagine perfectă. De la muncitor, când urcăm, tot se împarte furtul ăsta, pentru că muncitorul ştie ce face agentul, pădurarul, inginerul, dar pădurarul nu ştie că muncitorul fură şi el o căruţă de lemne pe lângă. Atât de bine funcţionează mecanismul ăsta încât se uită unii la alţii şi nu cred” a spus activistul de mediu.

Boşutar a mai arătat că a purtat direct discuţii la Romsilva şi şi-a dat seama că, de fapt, cei din conducere nu ştiu ce se întâmplă.

„Se spune că furăm că trebuie să dăm «sus». Eu cred că din mână în mână ajunge foarte puţin sus. Pentru o remorcă de lemne care ajunge «sus», «jos» se fură o sută” a spus Boşutar.

El şi-a amintit că, în 2016, când a început monitorizarea în Moldoviţa, a constatat că erau peste o sută de tiruri cu material lemnos fără niciun act şi că, atunci când a discutat cu cei implicaţi în valorificarea materialului lemnos, nici aceştia nu şi-au dat seama de amploarea fenomenului.

Activistul de mediu spune că atunci plecau din localitate peste o sută de tiruri încărcate cu buştean rotund fără acte, dar mai era şi lemn tăiat ilegal şi prelucrat local, care pleca din localitate sub formă de cherestea.

„Asta era în 2016. Acum nu se mai fură în Moldoviţa, pentru că sunt camere, i-am urmărit de i-am zăpăcit pe oamenii ăştia” a spus Boşutar, care a menţionat că din 2017 nu mai ies maşini din comună fără acte, deşi bănuieşte că din pădure pleacă fără acte.

El a arătat că, acum, după ce s-au stopat furturile în Moldoviţa, agenţii economici locali din sectorul forestier falimentează cu toţii, pentru că ei nu mai sunt competitivi în comparaţie cu ceilalţi agenţi economici din ţară, care continuă să beneficieze de tăieri ilegale.

Boşutar a mai arătat că media preţului unui metru cub de lemn în urma licitaţiei la Direcţia Silvică Suceava este de 400 de lei, iar pentru a obţine un metru cub de cherestea e nevoie de circa 2 metri cubi de lemn, dar aceasta se vinde cu 600 lei/mc, iar din depozitul angro se vinde cu 800 de lei/mc cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă că toţi vând în pierdere, aşadar… este foarte mult lemn comercializat ilegal.

El a spus că mecanismul acesta nu poate fi oprit şi că, până şi atunci când ar fi eliminaţi jumătate dintre cei implicaţi, tot va funcţiona foarte bine.

„Romsilva are nevoie de Direcţia Silvică Suceava pentru că Direcţia Silvică Suceava ţine jumătate din Romsilva cu profitul pe care îl face. La rândul ei, Direcţia Silvică are nevoie de şeful de ocol şi de agentul economic pentru că ăştia sunt cei care îţi aduc banii. De şeful de ocol nu te poţi lua, pentru că cei de la Suceava ştiu că acesta de abia se învârte să aibă grijă de plantaţii, de sere, de ce mai are, că nu primeşte bani de la judeţ, că trebuie doar să dea. În tot lanţul ăsta, ei se acoperă unul pe altul” a spus activistul de mediu.

El a mai arătat că se vede cu ochiul liber că se fură lemnul din păduri, că agenţii economici cumpără metrul cub cu 400 de lei şi îl vând prelucrat primar cu 200, că pădurarii au salarii de 1.800 de lei, dar, totodată, numeroase case şi maşini şi că nimeni nu se sesizează.

Boşutar a explicat că situaţia este generată şi de faptul că pădurarii şi comisari ai Gărzii Forestiere controlează firme care se ocupă de exploatarea şi comercializarea de material lemnos.

Potrivit acestuia, metodele folosite de persoanele implicate în acest lanţ sunt atât de sofisticate încât cei care nu sunt în domeniu nu au cum să le dovedească. Iar cei care cunosc aceste metode nu au niciun interes să o facă.

El crede că dacă toată această inteligenţă folosită pentru a acoperi acţiuni ilegale ar fi utilizată în direcţia bună, atunci cu toţii ar avea de câştigat.

„Eu aş vrea să înţeleagă toţi că ar trebui să ne aşezăm cu toţii la masă şi ar trebui să facem în aşa fel încât oamenii aceştia să câştige cu demnitate. Dacă el e deştept şi poate face şapte curse cu un aviz de la Mălini la Constanţa, poate să facă bani şi fără să fure. Numai să existe un cadru legal. Inginerul silvic, dacă îl duce capul, ar trebui recompensat să aibă salariul la nivelul meritelor pe care le are. Dacă pădurarului nu-i convine cât îi dă Direcţia Silvică, să-şi facă gater şi să aleagă” a spus Boşutar.

El a arătat că nu consideră normal ca jumătate din pădurari să aibă TAF, macara, firma e la ei în curte, dar spun că… e a unei verişoare care e plecată din ţară. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI