Suceava (inclusiv politică), la vremea coronavirusului

> Dan Ioan Cuşnir (PSD): Sunt tot mai multe indicii că la Suceava a fost o operaţiune psiholgică de inducere a panicii care să fie folosită şi în cadrul unui război intern din PNL pentru îngenuncherea lui Gheorghe Flutur, lider informal al Moldovei > Tudor Plăcintă (PNL): A fost un atac josnic al opoziţiei crezând că PNL la Suceava este Gheorghe Flutur

Consilierii judeţeni suceveni Tudor Plăcintă (PNL) şi Dan Ioan Cuşnir (PSD) au discutat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, despre situaţia care există în continuare în judeţul Suceava pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, consilierul social-democrat arătând că pe fondul lipsei de transparenţă, dar şi a indiciilor noi apărute, se conturează un scenariu complex, inclusiv un război între facţiunile vechi PDL şi PNL din noul PNL, teorie respinsă însă de consilierul liberal, care spune că a fost doar un atac josnic la adresa lui Gheorghe Flutur.

Astfel, consilierul judeţean liberal Tudor Plăcintă a spus că în ultima vreme a văzut foarte multe teorii ale conspiraţiei şi este curios până unde se va ajunge până la urmă.

„Sigur, vedem raportări în minus la Suceava. Facem din asta o ştire: Domnule, cât de mult am fost minţiţi, câtă incompetenţă şi aşa mai departe. Raportările în minus se fac în întreaga ţară şi nu se fac de acum. La Suceava au început de câteva zile” a spus Tudor Plăcintă, care a menţionat că în 10 mai la Iaşi se raportează minus 35 de cazuri şi la Timiş tot minus 10 cazuri.

El a explicat că au fost modificate în timp procedurile de raportare şi că sunt inadvertenţe statistice, recunoscând că acestea pot da naştere la multe speculaţii.

Plăcintă a arătat că Suceava a intrat în carantină pentru că în 2-3 zile au fost 400 de cazuri la Suceava confirmate cu noul coronavirus, nu din alte motive.

„Să nu intrăm în teorii ale conspiraţiei că cineva ne-a vrut răul şi ne-a carantinat pe nedrept, pentru că s-au făcut nişte greşeli în raportări” a spus Plăcintă.

La rândul său, consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir a spus că faptul că s-au făcut greşeli în raportare este clar, dar grav este că aceste greşeli nu sunt recunoscute şi că această stare poate da naştere la diverse interpretări.

El a arătat că se vorbeşte despre încrederea în autorităţi, dar că doar transparenţa poate susţine această încredere.

Potrivit lui Cuşnir, autorităţile centrale dovedesc lipsă de transparenţă faţă de români, iar la nivelul judeţului Suceava conducătorii, în special cei militari şi conducerea DSP, au fost netransparenţi cu sucevenii.

„Atunci nu mai putem avea încredere în ei, pentru că au făcut tot ce depinde de ei ca noi să ne pierdem încrederea” a spus Cuşnir.

El a arătat că dacă se fac corecţii şi în alte judeţe asta nu înseamnă că se diminuează ceea ce s-a făcut eronat la Suceava.

Cuşnir a spus că informaţiile de la Suceava erau transmise la nivel central de pe o tabletă a STS, la fel cum se transmit şi datele privind votul, şi s-a întrebat de ce nu ies la numărătoare 736 de pacienţi cu Covid-19 la Suceava.

„Avem tot mai multe dovezi şi indicii că în România, dar mai ales la SJU Suceava, a fost o operaţiune psihologică. Suceava a fost victima mediatică a României. Să ai 763 de teste pe oameni infectaţi inexistenţi, nu ai cum să nu-ţi pui întrebări” a spus Cuşnir.

El a arătat că o formulă este ambiguitatea prepoziţională, în care se prezintă decedaţii „de Covid” în loc să se spună că sunt decedaţi „şi cu Covid”.

„În condiţiile în care se menţine ambiguitatea prepoziţională şi operaţiunea psihologică se ajunge la apariţia panicii. Când apare panica apar şi cei care încearcă să se caţere pe valul de panică” a spus Cuşnir.

El a adăugat că, pe acest val de panică, viceprimarul Lucian Harşovschi se fotografia noaptea când se stropeau străzile cu hipoclorit, deşi acum se constată că această acţiune nu a fost benefică, şi că primarul Ion Lungu se foloseşte de aceeaşi panică pentru a achiziţiona tuneluri de dezinfectare, deşi nici acestea nu sunt recomandate de medici.

Cuşnir a arătat că, în acest mediu de panică, şi conducerea militară a SJU Suceava a încercat să îngenuncheze SJU Suceava, amintind că toate mesajele pe care le primea CJ Suceava de la conducerea militară erau de tipul: „urmează un scenariu negru”, „urmează un val mare de îmbolnăviri”, „ne pregătim de cel mai negru scenariu”.

„Nu este rău că se pregăteau de cel mai negru scenariu, dar de criticat este valul de panică pe care încercau să-l inducă. Se pare că această conducere militară şi-a îndeplinit scopul. Toată lumea se întreabă cum reînviem SJU Suceava, dar nu se întreabă de ce a fost pus pe chituci SJU Suceava. De ce a trebuit să fie creată panică, de ce acest spital extrem de bine dotat a trebuit transformat în spital Covid, de ce nu a fost carantinată diaspora?” a întrebat Cuşnir.

El a atras atenţia că, întotdeauna când cineva încearcă să-ţi distragă atenţia, trebuie să vezi care a fost obiectivul vizat.

„Gheorghe Flutur este un lider informal al PNL pentru Moldova. Chiar dacă el crede că a băut din pocalul cu nectar al zeilor, Gheorghe Flutur a îmbătrânit din punct de vedere politic, inclusiv la dumnealui în partid. Vedem că apare un război ciudat în interiorul PNL, între fosta aripă PDL şi fosta aripă a PNL” a spus Cuşnir.

El crede că în cazul Gheorghe Flutur s-a stabilit un scenariu prin care acesta trebuia pus la pământ de fosta aripă a PNL.

Cuşnir a spus că preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, ar putea fi unul dintre cei care au contribuit la această situaţie, pentru că nu a primit de la început sprijinul lui Flutur pentru funcţia de preşedinte al PNL, sau ministrul Sănătăţii, care este preşedintele PNL Vaslui.

„Şi cine îşi doreşte preluarea PNL în Moldova? Să fie actualul preşedinte al PNL Iaşi care provine tot din fostul PNL?” s-a întrebat Cuşnir.

El crede că este vorba de o luptă pentru putere în interiorul PNL.

„Ce face această fostă aripă PNL din actualul PNL? Îl îngenunchează pe Gheorghe Flutur cu armele lui Gheorghe Flutur: Spitalul Judeţean Suceava şi turismul. Practic, lupta internă din PNL dintre fostul PDL şi fostul PNL au îngenuncheat turismul în Suceava, au îngenuncheat SJU Suceava doar pentru nişte sfere de influenţă” a spus Cuşnir.

În replică, Tudor Plăcintă a respins acest scenariu şi a spus că atacul la Gheorghe Flutur a fost unul josnic din partea opoziţiei.

„Am un sentiment de déja vu şi îmi aduc aminte de 2012, cum nişte oameni slabi îl atacau când avea o problemă familială. Exact asta se întâmplă acum. Când omul era în spital, cu coronavirus, au început atacurile” a arătat Plăcintă.

El a respins că ar fi fost o luptă între facţiunile din PNL, ci a spus că au fost atacuri josnice din partea unor adversari politici şi ale unor oameni care aşa au crezut că pot să-l pună la pământ pe Gheorghe Flutur „crezând că PNL la Suceava este Gheorghe Flutur”.

Tudor Plăcintă a subliniat că PNL, care de curând a împlinit 145 de ani, a trecut România prin grele momente, începând cu declararea Independenţei de stat şi tot acest partid va trece România şi prin această pandemie.

Consilierul judeţean liberal a spus că atacul josnic la Gheorghe Flutur din perioada respectivă a fost nedrept, fără respectarea niciunei norme minime de informare. El a amintit că pe listele de testare pe care Flutur a fost trecut drept medic erau foarte multe inadvertenţe, cu medici cunoscuţi trecuţi brancardieri sau fochişti, că testarea s-a realizat conform procedurilor şi că atunci când era filmat SJU Suceava din dronă se vedea întreaga investiţie care este mare parte meritul lui Gheorghe Flutur.

„Pentru sănătatea politicii sucevene ar trebui ca lucrurile şi adevărurile să iasă odată la suprafaţă” a spus Tudor Plăcintă.

El a mai arătat că cei care au lansat atacul josnic la Gheorghe Flutur au mai mizat că cei de dreapta nu au spirit de gaşcă, să se apere unii pe alţii, să facă zid, front comun, aşa cum s-a făcut în jurul „unei mustăţi celebre”.

„Noi, fiecare, ne ducem crucea politică. De asta am intrat în politică. Ne asumăm să fim persoane publice şi să dăm explicaţii publice fiecare dintre noi” a spus Tudor Plăcintă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: