ITM Suceava:

Prevenirea infectării cu noul coronavirus în căminele de îngrijire şi asistenţă pentru vârstnici

Angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri de evitare sau reducere la minim a riscului de îmbolnăvire cu Covid-19 în căminele pentru persoane vârstnice, semnalează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava. Inspectorul-şef Romeo Butnaru reliefează că, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, lucrătorilor li se va măsura temperatura corporală, admise la locul de muncă fiind numai persoanele sănătoase. Acestea vor avea la dispoziţie măşti şi mănuşi de protecţie, iar, dacă există riscul dispersiei fluidelor, se va asigura protejarea adecvată a ochilor cu ochelari sau vizieră. Echipamentul individual de protecţie uzat va fi depozitat în saci menajeri dubli, legaţi etanş şi păstraţi separat de restul gunoiului menajer minim 72 de ore înainte de îndepărtarea lor. Angajatorii au obligaţia de a acorda, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare, precum săpun, prosoape hârtie şi dezinfectante care să prevină răspândirea infectării cu noul coronavirus. Potrivit şefului ITM Suceava, contactul dintre persoane trebuie limitat, luându-se măsuri de păstrare a distanţei de siguranţă şi evitându-se activităţile colective. Suprafeţele contaminate cu fluide corporale şi cele atinse frecvent, cum ar fi cele din toalete, clanţele, telefoanele, balustradele şi butoanele de lift, vor fi curăţate cu detergenţi şi biocide. De asemenea, foarte importantă este spălarea frecventă a mâinilor şi păstrarea unei igiene individuale stricte. Romeo Butnariu precizează că deşeurile personale vor fi depozitate în siguranţă în pungi de gunoi de unică folosinţă, lenjeria folosită în cadrul căminului pentru persoane vârstnice fiind spălată cu apă fierbinte şi, apoi, complet uscată. Dacă serviciul de spălare a rufelor este externalizat, se recomandă preluarea lenjeriei persoanelor suspectate de Covid-19 sau confirmate că ar avea această boală, după minim 72 de ore de păstrare separată, iar lucrurile personale, care nu pot fi spălate, vor fi aruncate la gunoi, cu acordul proprietarului.

În centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice se desfăşoară activităţi de îngrijire personală, supraveghere, asistenţă medicală şi altele, precum terapie de recuperare, asigurarea cazării şi mesei, a curăţeniei, dar şi activităţi culturale. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: