Pe fondul prăbuşirii veniturilor

Aeroportul „Ştefan cel Mare” cere amânarea ratelor la creditul de 6 milioane de lei contractat pentru modernizările făcute începând cu 2014

>Dacă în intervalul aprilie-mai 2019 se încasau 1,04 milioane de lei, anul acesta, din cauza suspendării în totalitate a zborurilor comerciale, Aeroportul nu a mai înregistrate venituri >Regia a trimis în şomaj tehnic 30 dintre cei 63 de angajaţi, reduse drastic fiind cheltuielile cu paza, curăţenia, telefonia şi energia, astfel încât să fie asigurate cele cu personalul

Printr-o adresă, Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava cere acordul Consiliului Judeţean pentru suspendarea ratelor aferente finanţării nerambursabile contractate la CEC Bank şi garantată de Consiliul Judeţean potrivit hotărârii deliberativului nr. 63 din 2014. Cererea unităţii aeroportuare sucevene este motivată prin „scăderea drastică a veniturilor, ca urmare a măsurilor impuse prin reglementările naţionale şi internaţionale pentru combaterea şi răspândirea virusului Covid-19”.

„Vă solicităm aprobarea amânării plăţii ratelor scadente pe o perioadă de 9 luni şi prelungirea contractului cu aceeaşi perioadă” se arată în adresa Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.

Contractul de creditare cu CEC Bank a fost semnat pe 23 octombrie 2014 pentru 6 milioane de lei şi o perioadă de 10 ani, în vederea cofinanţării proiectului de modernizare a suprafeţei de mişcare şi balizaj a turnului de control şi de amenajare a terenului pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS. La finele lui 2019, soldul de plată era de aproximativ 3,1 milioane de lei. Conform notei de fundamentare a cererii, dacă în intervalul aprilie-mai 2019 unitatea aeroportuară realiza venituri de 1,04 milioane de lei, în perioada omoloagă din 2020, din cauza suspendării în totalitate a zborurilor comerciale, nu au fost înregistrate venituri. Dată fiind această situaţie, Aeroportul „Ştefan cel Mare” a luat măsuri de reducere a cheltuielilor trimiţând în şomaj tehnic 30 dintre cei 63 de angajaţi, precum şi acelor cu serviciile de pază, curăţenie, telefonie şi energie electrică. Totodată, au fost amânate plăţi scadente cu serviciile şi achiziţiile de materiale, astfel încât să fie asigurate „cheltuielile cu personalul în activitate, pe o perioadă cât mai lungă posibil”.

„Toate aceste măsuri au fost luate ţinând cont şi de faptul că pentru asigurarea desfăşurării activităţilor Regiei în condiţii de siguranţă sanitară, odată cu redeschiderea traficului se vor înregistra cheltuieli suplimentare faţă de anul 2019 pentru asigurarea echipamentelor şi materialelor, în vederea dezinfectării şi igienizării zonelor de acces pentru pasageri” se subliniază în nota de fundamentare a Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare”.

Totodată, conducerea Aeroportului apreciază că până la ridicarea restricţiilor din zona Uniunii Europene şi reluarea în totalitate a traficului aerian se va consemna, în continuare, „o scădere semnificativă a veniturilor”.

Plata ratelor scadente în anul 2020 poate fi suspendată, până cel târziu pe 31 decembrie, în conformitate cu prevederile OUG nr. 37 din 2020 privind facilităţile pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI