A intrat în vigoare ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectării mâinilor

Prefectura Suceava a anunţat, sâmbătă, că în Monitorul Oficial al României, partea I, a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne nr. 874/ 81/ 22.05.2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, triajul epidemiologic şi dezinfectării obligatorii a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, pe durata stării de alertă.

Conform prevederilor acestui ordin, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată perioada prezenţei persoanei în aceste spaţii închise. Masca de protecţie, pentru a putea oferi o protecţie eficientă, trebuie schimbată la fiecare 4 ore sau ori de câte ori s-a umezit sau deteriorat. Înainte de a se pune masca, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar, în cazul atingerii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.

 Pentru copiii în vârstă de până la 5 ani nu este obligatorie purtarea măştii.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista şi alte excepţii.

Prin acelaşi act normativ se instituie obligativitatea triajului epidemiologic la intrarea într-o incintă a instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor. Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în:

> măsurarea temperaturii prin termometru noncontact;

> observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată etc.)

> în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menţinerea temperaturii peste 37,3 C sau/ şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava a făcut apel la suceveni să respecte, aşa cum au făcut şi până acum, recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile tuturor actelor normative în vigoare.

„Printr-un comportament responsabil şi prin reducerea la minim a riscului de expunere la noul coronavirus putem ţine sub control răspândirea Covid-19” a precizat Prefectura Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: