Atât

Cu recunoştinţă cuviincioasă ascult ieşind din naiul lui Zamfir mireasma mistică a cântecului „Păstorul singuratic”. Se împlinesc proorocii, se vede ce catastrofică distanţă este între Neputinţă şi Ştiinţă. Câte mii de cărţi din bibliotecile lumii nu folosesc la nimic. Cât de îndreptăţită este reflecţia: „Fiecare moare singur”. Fără nimeni alături, fără nicio mână de ajutor din partea celor care au ovaţionat, au adus ofrande şi s-au prosternat. Cât de efemere-s ceremoniile, ospeţele, cântările slăvitoare, garderobele luxuriante! Nimic nu am învăţat de la Iisus Hristos. Şi stăm în bănci, în Şcoala Lui, de 2000 de ani…

Sublim pedagog de istorie naţională, ghid convingător, duh în ardere a fost călugărul Pimen la Putna. Acolo a avut statură de sfetnic al Voievodului Mare – acei ani sunt partea sa de glorie. Ierarhul a avut un Triptic în care a crezut şi pe care l-a slujit cu devotament până la ieşirea din trup şi intrarea în Nemărginire: Putna lui Ştefan cel Mare, Doina lui Mihai Eminescu şi Balada lui Ciprian Porumbescu. Această Treime este Bucovina de-o fiinţă şi nedespărţită – Altarul Patriei în care a fost, este şi va fi o Candelă întru oglindirea Ţării de Sus. Să-i înmulţim untdelemnul întru neuitare.

 CONSTANTIN HREHOR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: