Lupta cu SARS-CoV-2 a costat Primăria Suceava peste un milion de euro

>„Cineva a spus că Primăria are o pagubă de un milion de euro, însă este o interpretare total greşită, fiind vorba despre solidaritate (…), iar noi nu ne-am făcut decât datoria” a declarat primarul Ion Lungu, menţionând că „după război mulţi viteji se arată

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut publice fondurile alocate de autorităţile administraţiei publice pentru aplicarea măsurilor de ţinere în frâu a epidemiei de Covid-19, acestea însumând 5,8 milioane de lei, echivalentul a peste un milion de euro. Ieri, edilul-şef a declarat că, în primul rând, din bugetul local s-au alocat bani pentru achiziţionarea, din Coreea de Sud, într-un termen record de o săptămână, a echipamentului de testare de ultimă generaţiei Real Time PCR, cu capacitate de 3.000 de teste, care a fost donat Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”. Totodată, către Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean au fost orientate, tot cu titlu de donaţie, şi zece aparate de ventilare mecanică a pacienţilor în stare critică, achiziţionate în doar 3 săptămâni, în condiţii de penurie pe piaţa românească, dar şi pe cea internaţională. „Din punctul meu de vedere, Primăria şi-a făcut datoria în această perioadă. După război mulţi viteji se arată, dar, dacă ne uităm în urmă, este vorba despre echipamente de care, pe 25 martie, 1 aprilie, era aproape imposibil de făcut rost. Mulţumim lui Dumnezeu că le-am găsit, le-am donat spitalului, sunt foarte binevenite, iar dacă ventilatoarele nu sunt folosite acum, ar putea fi utilizate în viitor, capacitatea Secţiei ATI fiind acoperită din acest punct de vedere” a declarat Ion Lungu.

Cu sume disponibilizate din vistieria municipală au fost procurate, pentru spital, 1.000 de combinezoane, suportate fiind, mai apoi, şi „costurile mari” cu cazarea şi masa persoanelor din carantină instituţionalizată, a celor izolate la domiciliu, dar şi contravaloare a 3.000 de pachete cu produse alimentare distribuite sucevenilor aflaţi în situaţii deosebite. Bani au fost alocaţi, de asemenea, pentru operaţiunile de dezinfectare a străzilor, trotuarelor, spaţiilor verzi, locurilor de joacă pentru copii, precum şi a scărilor de bloc.

„Cineva a spus că Primăria are o pagubă de un milion de euro, însă este o interpretare total greşită, fiind vorba despre solidaritate, Spitalul Judeţean fiind pe teritoriul Sucevei, iar noi nu ne-am făcut decât datoria” a subliniat Ion Lungu. La resursele pentru prevenirea şi combaterea răspândirii Covid-19, primarul Lungu le-a evidenţiat, din „spirit de fair-play”, şi pe cele cu primite de la parteneri din Yinchuan, Ambasada Chinei şi Camera de Comerţ România-China, respectiv cele 22.000 de măşti şi 2.000 de mănuşi de protecţie. Dintre acestea, 10.000 de măşti au fost donate Spitalului Judeţean, diferenţa luând calea „oamenilor din linia întâi” de la Poliţia Locală, cadrelor Compartimentului de medicină şcolară şi voluntarilor care au distribuit pachete cu produse alimentare la domiciliul celor aflaţi în nevoie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: