Deputatul Ioan Bălan i-a solicitat ministrului Economiei să prezinte măsurile pe care le are în vedere pentru susţinerea turismului, inclusiv al celui din Bucovina

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, într-o întrebare adresată prin Parlament ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, să prezinte ce măsuri are în vedere pentru susţinerea turismului, inclusiv al celui din Bucovina.

Bălan a arătat că epidemia de SARS-CoV-2 a afectat majoritatea domeniilor sociale şi economice, conducând la restrângeri totale sau parţiale de activitate.

„Fără îndoială că cel mai afectat domeniu este cel al turismului care, în ciuda înlăturării parţiale sau totale a restricţiilor impuse de autorităţi pentru împiedicarea răspândirii virusului, acest sector de activitate este şi va fi afectat puternic pe tot parcursul anului 2020 şi, posibil, parţial în anul următor” a explicat deputatul liberal sucevean.

El menţionează că deşi Guvernul României a implementat o serie de măsuri salvatoare pentru locurile de muncă şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, are convingerea că sprijinirea turismului românesc prin măsuri active se impune pentru partea a doua a anului 2020, care pot lua forma unor stimulente/ajutoare de stat.

De asemenea, Bălan crede că se impune ca Guvernul să susţină activ iniţiativele de asociere intercomunitară între diferite unităţi administrativ-teritoriale, aşa cum este iniţiativa celor trei localităţi turistice din judeţul Suceava – Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului –, care, sub coordonarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îşi propun înfiinţarea staţiunii turistice unice „Bucovina”.

Parlamentarul sucevean îl întreabă pe ministru, având în vedere numărul mare de angajaţi din acest sector de activitate, numărul mare de IMM-uri, întreprinderi de familie şi individuale care desfăşoară activităţi în domeniu, precum şi ponderea foarte mare în produsul intern brut (PIB) al României, să spună în ce măsură este posibil ca Guvernul României, prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, poate implementa o schemă de minimis pentru domeniul turismului, cu accent pe stimularea susţinerii investiţiilor, care să vizeze inclusiv micile întreprinderi individuale.

Mai mult, el solicită ministrului să precizeze în ce măsură pot fi susţinute şi stimulate asocierile intercomunitare de tipul celei care se constituie în prezent sub coordonarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava şi prin ce măsuri.

Totodată, Ioan Bălan cere, în condiţiile în care turismul din România nu beneficiază de o promovare corespunzătoare în exteriorul ţării, ca ministrul să precizeze şi ce măsuri intenţionează să dispună astfel încât zonele cele mai importante ale turismului românesc – Bucovina, Marea Neagră, Munţii Carpaţi, Delta Dunării – să fie mult mai cunoscute pentru turiştii străini. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: