Republica parlamentară Şerban Nicolae

Pandemia aceasta înfricoşătoare scoate la iveală nu numai deficienţele sistemului de sănătate publică, ci şi micimea sufletească a politicienilor noştri, mizeria politică în care se scaldă de atâţia ani. Deşi criza actuală este de departe cea mai mare nenorocire de după război, stânga şi dreapta nu se pot pune de acord pentru a elabora un plan comun de măsuri ca să salveze populaţia şi economia. Normal era ca în perioada de faţă politicienii să se retragă din prim-plan lăsând gestionarea competentă a activităţii organizatorice şi medicale pe seama specialiştilor şi a ministerelor de resort. Admirăm situaţia din Germania, Coreea de Sud, Japonia, Finlanda…, dar nu ne ajută cu nimic: sabotăm orice idee de rezolvare a crizei, ne dăm în cap unii altora, iar poporenii şi România au mereu de pierdut. Nici politicienii nu vor avea nimic de câştigat, iar viitoarele alegeri o vor dovedi. De demonstrat.

Odată cu domnia voievodului de Teleorman, majoritatea parlamentară alcătuită din PSD, ALDE, Pro România şi UDMR a golit de prerogative puterea executivă atât a guvernului, cât şi a preşedintelui, iar respectivele prerogative constituţionale au fost transferate mai ales liderilor majorităţii actuale a Parlamentului, dar şi Curţii Constituţionale care şi-a arogat rolul principal în stat, nu doar de cel mai important legislator, dar şi în ceea ce priveşte numirile, demiterile în Justiţie sau conţinutul actelor guvernamentale referitoare la alegeri, la starea de urgenţă şi alertă, atribuţii ale Executivului în orice stat de drept. Ca atare e greu de înţeles ce rol mai au Guvernul, Preşedintele, Parlamentul pe care le-am votat degeaba de moment ce 9 judecători pot întoarce oricând sensul legii după cum vrea un anume jucător politic. Că doar nu poporul român şi-a dorit şi a votat un preşedinte şi un guvern lipsite de putere, ci PSD care nu are nici preşedinte, nici guvernanţi şi dacă nu îi are, răstoarnă ţara.

O situaţie asemănătoare a avut loc în legislatura 2000 – 2004, când majoritatea PSD a modificat prevederile Constituţiei şi ale legilor, nu numai electorale, pentru a-l favoriza pe liderul forţos, ironic şi arogant, Adrian Năstase. Prevederi de care a profitat cu asupra de măsură nu cel ce se pregătea şi se şi vedea preşedinte, ci Traian Băsescu, în două mandate consecutive.

Acum situaţia se repetă fără să sesizeze nimeni ridicolul, semn că social-democraţii îşi fac din nou iluzii, dovedind că nu sunt în stare să înveţe nimic din greşeli. Că îşi fac iluzii este cert: oricum ar da-o în sondaje, oricât de roz ar vedea ei situaţia de după alegeri, PSD nu va avea cu cine alcătui viitoarea majoritate parlamentară, bazinul stângii fiind tot mai firav, şi deci nu va putea guverna nici singur, nici în coaliţie cu UDMR, în condiţiile în care PNL şi USR nu mai pot pierde majoritatea, chiar bătându-se între ele. Iar schimbări mari până la alegeri nu se întrevăd, cu toată pandemia şi cu toate maşinaţiunile lor din parlament.

De aceea, asaltul corifeilor PSD în frunte cu Şerban Nicolae, Florin Iordache, Alfred Simonis, Lucian Romaşcanu, Titus Corlăţean… asupra cadrelor constituţionale şi legislative legate de Executiv nu generează reacţii hotărâte din partea liberalilor fiindcă le convine. Cinic, dar acesta e adevărul gol-goluţ. În schimb, declanşează situaţii cel puţin rizibile: deşi nu se mai află la Palatul Victoria, PSD se strofocă să demonstreze printr-un circ infernal că e încă la butoane: români, priviţi cum guvernul şi preşedintele sunt la mâna noastră, a mea Şerban Nicolae, şi a majorităţii parlamentare! Noi facem şi dregem în ţara asta, noi fixăm data alegerilor, noi vă apărăm de poliţiştii răi care vă amendează, de liberalii care v-au arestat la domiciliu şi nu vor să vă mărească pensiile şi salariile! Noi decidem când e pandemie şi când nu, când ne relaxăm şi când suntem în alertă!

Aşadar Republica Şerban Nicolae & co va fi oferta electorală a PSD pentru viitorul scrutin. Nu tu programe economice, nu tu reformarea sistemelor de sănătate şi educaţie, nu tu modernizarea infrastructurii administrative, rutiere, nu tu rezolvarea problemelor tot mai complicate din Justiţie, nu tu schimbarea abordării cu Uniunea Europeană şi NATO…, ci numai şi numai contre la guvern şi preşedinte! Cui foloseşte?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: