Premierul a anunţat amenzi pentru cei care nu vor respecta legea

Premierul Ludovic Orban a anunţat, în şedinţa de guvern de luni, valoarea amenzilor pentru cei care nu respectă normele impuse de starea de alertă. Acestea variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă în termen de 15 zile, a transmis Mediafax.

Cele mai mari amenzi le riscă şefii instituţiilor publice şi persoanele juridice. În aceste cazuri se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri, întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment în spaţii închise sau pentru nerespectarea de operatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

„În baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să fac o paranteză să nu va spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică ai bască, nu ai bască. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii sa nu fie infectaţi. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancţionat. Aşa este normal. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea” a declarat premierul.

Amenzi vor primi şi cei care vor călători în afara localităţilor fără declaraţia pe propria răspundere. Aceeaşi sancţiune o pot primi şi cei care nu poartă mască de protecţie în mijloacele de transport, în supermarketuri sau la locul de muncă. Amenda variază între 500 şi 2500 de lei.

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii. Starea de alertă se instituie la nivel local, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: