Dreptul la moarte

Fac parte din generaţia care a învăţat la şcoală că viaţa e bunul cel mai de preţ pe care ni l-au dăruit Dumnezeu şi mama natură, de aceea acum sunt descumpănit: oamenii cu bani, patronii noştri, în cârdăşie cu politicieni oportunişti plus mercenarii lor din presă fac presiuni ticăloase, tragic de neruşinate în favoarea banilor, a profitului imediat în dauna vieţii. De demonstrat.

În istoria recentă nu ne-am mai confruntat cu asemenea nemernicie: de moment ce distanţarea socială ne-a ferit de o explozie a numărului de infectaţi şi al deceselor, iar molima nu dă semne clare de dispariţie, nu se poate ca un guvern şi un parlament responsabile să accepte relaxarea fără condiţii sigure pentru salvarea vieţilor. Fireşte, lumea s-a săturat de izolare şi ar dori să scape la deplină libertate, e primăvară, natura e mai frumoasă ca niciodată, dar a specula această dorinţă normală în favoarea asumării unor riscuri mortale nu înseamnă deloc responsabilitate civică.

Aşa că orice formaţiune politică doritoare de reluare a activităţii economice trebuia să joace cinstit, ceea ce nu se întâmplă. Ba chiar ni se pune în balanţă moartea de Covid-19 cu moartea prin înfometare din pricina închiderii restaurantelor, a afacerilor, a fabricilor şi a uzinelor. Să fim rezonabili: pe ogoare şi în grădini nu bântuie virusurile ca pe stadion ori la cafenea, iar producţia agricolă poate fi pregătită în condiţii bune. Mai ales că problemele legate de secetă s-au cam rezolvat cu ultimele ploi.

Rămâne situaţia şomajului generat de distanţare, dar şi aici Uniunea Europeană ne-a sărit în ajutor. Şi apoi, a nu se uita: închiderea instituţiilor de stat, a şcolilor, a tribunalelor… a adus şi ceva economii la buget: respectivele nu vor avea de plătit utilităţile, curăţenia la locul de muncă, uzura şi întreţinerea spaţiilor, a sculelor, transportul, ci salariaţii le vor plăti acasă.

Şi dacă această manipulare a picat, atunci au intervenit viteji ca dl(!) fost mare „industriaş“ Cataramă şi ca protestatarii din faţa Guvernului: cică virusul ăsta e minciună şi prosteală în faţă, ca să ne fure libertatea. Care virus? Lumea moare de alte boli şi necazuri… Şi apoi noi suntem posesori ai unor gene puternice, rezistente la boli. Ba chiar unii îi invocă pe dacii nemuritori.

Astfel, după lupte „seculare“ de două luni, ne-am căpătat dreptul de a ne infecta la liber cu coronavirusul şi de a muri după poftă. Ne mai ajută şi Parlamentul, şi Curtea Constituţională împreună cu Avocatul cică al Poporului ca să putem crăpa demni, în linişte, satisfăcuţi că am scăpat de alertă, de amenzile Poliţiei şi de actualul guvern.

Evident că manipularea e tragică: peste o mie de victime în rândul românilor şi câteva sute de mii pe plan mondial, deşi situaţia ar fi la fel de dramatică dacă numărul morţilor ar fi oricât de mic. Pentru că orice viaţă lăsată de bunul Dumnezeu e mai preţioasă decât toate partidele şi capitalurile la un loc. Pentru că orice putere politică trebuie să ocrotească mai întâi viaţa cetăţenilor şi apoi să se gândească la alegeri.

O discuţie aprofundată merită şcoala şi justiţia: pandemia ne-a prins descoperiţi, iar distanţarea socială nu permite reluarea în condiţii sigure a activităţilor. Platformele e/learning sunt aproape inexistente, iar copiii de la ţară au rămas din nou în urmă cu lecţiile. Fireşte, li se promite recuperarea materiei pierdute, ceea ce nu va fi deloc simplu. Cât despre activitatea judecătoriilor, a tribunalelor, a curţilor…, e clar că revenirea la normal va mai dura.

După 15 mai a fost programată „marea relaxare“ şi pe toţi ne-a cuprins frica de revenire la perioada dură a infecţiilor. Au păţit-o şi alţii mai bine pregătiţi decât noi ca Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania… Iar victimele vor cântări foarte greu pentru deciziile politice. Din păcate, în goana lor după voturi, partidele din Opoziţie marşează tocmai pentru creşterea numărului de morţi şi accentuarea stării de criză social-economică ca să-i poată mârşăvi pe liberali şi pe preşedinte şi, ca urmare, să piardă alegerile. Pentru că, pierzând ei, câştigă PSD.

Iată că, deşi ne aflăm în plină pandemie, cu zeci de morţi şi sute de infectaţi zilnic, cinismul şi ipocrizia unor asemenea manifestări nu cunosc limite. De aceea, am încredere că răspunsul cetăţenilor la alegeri va fi altul decât acela aşteptat de vitejii apărători ai dreptului la moarte. Q.e.d.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: