Mănăstirea Putna:

31 de părinţi depistaţi pozitiv cu noul coronavirus sunt asimptomatici

 > 72 dintre ei au avut rezultat negativ la testare

 Mănăstirea Putna a transmis un comunicat de presă în legătură cu vieţuitorii Mănăstirii Putna internaţi la Spitalul Judeţean Suceava.

Potrivit comunicatului, obştea Mănăstirii Putna a intrat în autoizolare voluntară din data de 25 martie 2020, nu fiindcă s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sănătate a comunităţii fiind bună, ci din motive de precauţie şi de responsabilitate pentru sănătatea celorlalţi.

„În zilele de 10–11 mai 2020, întreaga obşte a Mănăstirii Putna a fost testată de către angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în urma cazurilor a doi părinţi de la Putna ajunşi la spital cu simptome ale noului coronavirus, deşi restul obştii era în continuare clinic sănătoasă” se arată în comunicat.

Totodată s-a menţionat că, în urma rezultatelor confirmate – 31 de părinţi pozitivi, 72 de părinţi negativi –, în seara zilei de 14 mai, toţi părinţii depistaţi pozitiv au fost internaţi la Spitalul Judeţean Suceava.

„Am ales această variantă în urma recomandărilor DSP Suceava, deşi Mănăstirea Putna dispune de condiţii adecvate de izolare şi îngrijire la domiciliu, conform posibilităţii oferite de lege. Starea de sănătate a vieţuitorilor internaţi este bună, fiind asimptomatici şi prezentând cele mai uşoare forme ale coronavirusului. Externarea se va face în urma confirmării eliminării virusului prin teste Covid negative”, se sublinia în comunicat.

Potrivit sursei citate, toţi ceilalţi vieţuitori ai obştii rămaşi acasă au fost confirmaţi negativ, au o stare de sănătate bună şi nu prezintă pericol pentru sănătatea publică, obştea fiind monitorizată de un părinte medic şi un părinte asistent medical, vieţuitori ai mănăstirii.

Mănăstirea Putna a subliniat că, potrivit Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, şi a Legii 363/2018 privind protecţia datelor personale, toţi vieţuitorii mănăstirii internaţi la Spitalul Judeţean Suceava au dreptul la propria intimitate, la nedivulgarea datelor personale şi medicale şi dreptul de a nu fi filmaţi, fotografiaţi sau intervievaţi în incinta unităţii medicale sau în orice altă parte.

„Considerăm că respectarea intimităţii vieţii noastre şi a fiecărui om care suferă privaţiuni ale vieţii sale este o datorie civică a noastră a tuturor, şi un model de atitudine prin care vom putea depăşi, cu toţii, această criză” s-a precizat în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: