Cultivarea varietăţilor şi a soiurilor de frag în zona montană

Fragul de cultură (Fragaria Vesca) este un arbust fructifer foarte mult cultivat în grădinile fermierilor din întreaga zonă montană. Varietăţile de frag cele mai des cultivate în livezile fermierilor din zona de munte sunt: Fragaria Vesca şi Fragaria Vesca Semperflorens, Fragaria magna, Fragaria viridis şi Fragaria moschata. Soiurile de frag care se cultivă în grădinile din zona montană sunt: Regina Văi, Reine des Valees, Fragul Roşu şi Bucovina. Aceste soiuri de frag găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de fructificare în zona montană a României pe solurile lutoase, brun-roşcate de pădure şi negre de fâneaţă, pe cernoziomuri, cât şi pe solurile fertile, bogate în humus, foarte bine lucrate şi cu expoziţie solară sud-estică.

Lucrările care se pretează la cultura fragului de cultură în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, aratul cu tractorul şi cu plugul cu cormană suplimentară la adâncimea de 15-26 cm, pe suprafeţele de teren mari, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, efectuarea de praşile manuale în jurul plantelor şi menţinerea terenului liber de buruieni, irigarea prin brazde şi prin aspersiune, ori de câte ori este nevoie, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente şi recoltarea fructelor când ajung la maturitatea tehnologică de consum, în luna iunie.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că fragul are foarte multe efecte terapeutice. Consumul proaspăt de fragi vindecă: diabetul, diareea, guta, enterita acută etc. Fructele de frag conţin vitaminele A, B1, B2, C, E şi K, tanin, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, brom, tanin, fenol şi o substanţă specifică, numită fragarină.

Datorită efectelor terapeutice deosebite fragul de cultură este un arbust fructifer care merită să fie cultivat în grădinile tuturor fermierilor din zona montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI