Liderul Plus Suceava, Radu Rey:

Prin Legea stării de alertă, Guvernul PNL vrea să facă demiteri şi angajări pe criterii politice, prin eliminarea completă a standardelor la numirile în funcţiile de conducere din administraţie

Liderul Plus Suceava, Radu Rey, consideră că unele măsuri din proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă pot duce la creşterea explozivă a angajaţilor din domeniul administraţiei publice centrale şi locale şi la o creştere a cheltuielilor bugetare.

Potrivit acestuia, proiectul permite demiteri şi angajări pe criterii politice fără nicio evaluare a competenţelor, cu efecte devastatoare asupra onestităţii şi profesionalismului necesare în administraţia publică.

„Cerem Guvernului şi Parlamentului să modifice proiectul de lege pentru a nu compromite ideea de măsuri luate pentru gestionarea crizei sanitare cu suspendarea unor reguli care permit politizarea funcţiei publice” a spus preşedintele Plus Suceava.

El atrage atenţia că proiectul de lege al Guvernului PNL permite eliminarea completă a standardelor – şi aşa foarte scăzute – la numirile în funcţiile de conducere din administraţie, lucru consolidat de guvernările PSD.

„Modificările deschid posibilitatea ca oricine, cu sprijinul politic necesar, să fie numit într-o funcţie de conducere sau din categoria înalţilor funcţionari publici fără a fi fost anterior, nici măcar o zi, funcţionar public. Acest lucru este foarte grav, pentru că mai ales înalţii funcţionari publici trebuie să aibă şi independenţa politică, şi competenţa şi pregătirea profesională necesare exercitării înaltei funcţii publice, ce presupune, mai ales în cazul prefecţilor şi subprefecţilor, nu doar coordonarea unor instituţii, gestionarea situaţiilor de urgenţă, ci şi a procesului de organizare corectă a alegerilor” arată Radu Rey.

Liderul Plus Suceava consideră că în timpul crizei Covid-19 s-au evidenţiat încă o dată problemele din managementul instituţiilor publice – de exemplu, militarizarea spitalelor din cauza managerilor incompetenţi sau degringolada din multe DSP-uri – din cauza politizării şi promovării pe bază de apartenenţă la o gaşcă, în dispreţul suveran pentru criterii minime de competenţă şi onestitate profesională.

„Prevederile din legea propusă de PNL nu fac decât să consolideze şi mai mult acest proces permanentizat de guvernările PSD, până la eliminarea completă a oricărei urme de procedură previzibilă şi transparentă care să asigure un minim de competenţă şi de egalitate de şanse în ocuparea unei funcţii în administraţia publică” a adăugat Radu Rey.

El atrage atenţie că introducerea unor astfel de măsuri pentru o perioadă de până la 2 ani nu are nimic de-a face cu administrarea crizei Covid-19, ci numai cu favorizarea clientelei politice a celor care guvernează.

„Din păcate, PNL pare că doreşte să intre în campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare cu toate aceste prevederi adoptate, care pot duce la consolidarea unui control nedemocratic asupra societăţii” a menţionat Radu Rey.

El a arătat că, în condiţiile actuale, Plus cere eliminarea art. 6) alin 1, art.7 alin 2, art. 21 din proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă cu păstrarea concursului ca formă fundamentală de verificare a competenţelor şi de garantare a accesului egal la ocuparea unor funcţii în administraţie şi, eventual, cu scurtarea termenelor de organizare a concursului, dar cu menţinerea tuturor celorlalte condiţii din legislaţia actuală.

Radu Rey mai consideră că limitarea prevederilor art. 20 numai la instituţii publice din cadrul Ministerului Sănătăţii sau a Ministerului Afacerilor Interne pot fi acceptate numai în sensul garantării minimale a obiectivităţii evaluării – ce înseamnă „neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu”.

El spune că e nevoie de organizarea imediată, în maxim 6 luni, a unui concurs naţional pentru calificarea funcţionarilor publici în funcţii de conducere.

„A conduce o structură administrativă e o ştiinţă şi trebuie testată prin concurs. Condiţii de concurs unice, publicate, gestiunea concursului de comisii independente” susţine Radu Rey.

El cere evaluarea tuturor agenţiilor guvernamentale şi să se stabilească ce fac acestea, ce rezultate au avut în ultimii 5 ani, cum se justifică activitatea lor, dar şi evaluarea funcţionarilor publici de către noile structuri de conducere numite în urma concursului naţional. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cred ca are dreptate Radu Rey. Poate da si detalii.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: