Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali

Provocările meseriei în era Covid-19

La 12 mai se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali. Mihaela Maxim este asistentă medicală de 18 ani la cea mai mare Unitate de Primire a Urgenţelor din Moldova şi spune că la începutul luptei cu Covid-19 a fost şi o luptă cu teama, transmite Mediafax.

„Probabil când eram copil era aşa ca o joacă, dar după aceea grija faţă de oameni, asta m-a făcut să îmi aleg această meserie” a declarat Mihaela Maxim, asistent-şef UPU SMURD Iaşi.

Mihaela Maxim este norocoasă. De 18 ani face în fiecare zi ce a visat: este asistentă medicală. Şi nu oriunde, ci în cea mai mare unitate de primiri urgenţe din toată Moldova.

„Cea mai mare provocare pentru un asistent astăzi este, cred eu, grija faţă de el, faţă de familia lui de acasă, faţă de colegii lui” a mai spus aceasta.

Mihaela este una dintre miile de asistente medicale din România care luptă pentru viaţa bolnavilor de Covid-19. Este fie în costum de spital, fie cu uniforma roşie de la SMURD. Zilele astea a purtat şi combinezon, când a zburat spre Rădăuţi să aducă pacienţi infectaţi cu Covid, la tratament, la Iaşi.

„A fost teamă la început, trebuia să încerci să gestionezi această teamă şi în rândul colegilor şi în rândul echipei, practic. Chiar dacă îţi era teamă şi ţie, totuşi trebuia să fii cel care îi susţii, cel care să îi faci să meargă mai departe cu orice prilej. Eu întotdeauna le spun: trebuie să avem grijă la fel ca şi cum ar fi mama, tata, copilul, sora, soţul, soţia de acasă” a declarat asistenta-şefă UPU SMURD Iaşi.

Ea nu ştie niciodată ce va face în următoarele două ore sau în ziua ce urmează. Oricând poate să îi sune telefonul şi să plece în misiune.

„E un mod de viaţă. (Reporter: Între elicopter, UPU şi maşina de terapie intensivă ce aţi alege oricând şi imediat?) Elicopter, clar. E foarte frumoasă viaţa de acolo de sus. Am fost oprită de un pacient să îmi spună şi să îmi mulţumească că îl adusesem cu elicopterul cu ceva timp în urmă şi că el era acum bine şi a ţinut foarte mult să mă oprească şi să îmi mulţumească. Ăsta e momentul de fericire de care are nevoie orice cadru medical” a povestit Mihaela Maxim.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: